Hogyan legyen egészségesebb a karácsonyod?

A karácsonyi súlytöbblet kialakulásának a számlájára nem kizárólag a bőséges karácsonyi vacsorát írhatjuk, hanem az ünnepi szezonban a naponta feleslegesen bevitt többlet kalóriát is.

Tudom, az evést illetően nagyon könnyű túlzásokba esni az ünnepek alatt, a karácsonyi rendezvényeken való részvétel, a baráti összejövetelek, a bevásárlóközpontok karácsonyi akciói mind-mind az extra kalóriák bevitelét jelentik.

A csokoládé, karácsonyi torta, különféle sütik, édes és sós ropogtatni valók állandó evésre késztetnek, és könnyen a kezeink ügyébe kerülnek különösen amikor éhesek vagyunk, vagy rohanunk, vagy éppen egy partyn csevegünk, észre sem vesszük, hogy mennyi plusz kalóriával terheljük szervezetünket.

Fogyassz több magvat, de ne a megpucolt változatot. A helyett, hogy a sózott, tisztított, becsomagolt magokat majszolnád a csomagból, válaszd azokat, amelyeket neked kell megpucolni, mint például a mogyoró. A Kelet – Illinois Egyetem (USA) legutóbbi kutatásai bebizonyították, hogy 40 % -kal kevesebb kalóriát fogyasztunk magvakból, ha azokat saját magunk szabadítjuk meg a héjuktól, mintha az előre becsomagolt változatokat választanánk.

Több ital, több testmozgás. Az ünnepek alatt egy másik jelentős probléma a túlzott alkohol fogyasztás. Többen sokkal több alkoholt fogyasztanak az ünnepek alatt, mint általában, és azt gondolják, hogy egy-két extra üveg sor, vagy pohár bor semmit nem jelent, valójában azonban nagyon megnöveli a kalória bevitelt. Amennyiben több alkoholt fogyasztasz az ünnepek alatt, keríts sort több testmozgásra is, hogy kompenzáld az extra kalória bevitelt.

Íme néhány tippünk az egészséges snack-eléshez:

  • Helyettesítsd az egészségtelen snack-edet valami egészségessel. Például, ha a délutáni teádhoz általában 3 kekszet fogyasztasz, akkor legalább egyet helyettesíts egy kis gyümölccsel, vagy répával.
  • Figyelj a megfelelő folyadék beviteledre. Kerüld a magas cukortartalmú üdítő italokat!
  • Mindig koncentrálj arra, amit eszel, élvezd az ízeket, így elkerülheted a további snack-elést.
  • Készíts listát mindenről, amit eszel, vagy enni szeretnél. Írj le mindent, amit beviszel a szervezetedbe, a jelentéktelennek tűnő snack-eket is. Figyelj az egészséges snack-ekre, mint a gyümölcsök, nyers zöldségek.

Tarts ki a hétköznapi rutinod mellett! Csak azért, mert ünnepek vannak, ne feledkezz el a megfelelő testmozgásról, a helyes étkezésről! Amennyiben több időd van, inkább még emeld is a testmozgásodra szánt időt, így még az is előfordulhat, hogy súlyt veszítesz az ünnepek alatt, mintsem súlytöbblettel kezdenéd az új évet. Menj ki a szabadba, és gyalogolj ütemesen. Szükséged van a téli szezonban is a D vitaminra, az agyad, és egész szervezeted feltöltődik friss oxigénnel, energiával, leküzdheted az esetleges depressziódat, és gyógíthatod az izületeidet is.

Válassz az alábbi szuperételek közül az egészségesebb karácsonyodért: vörös áfonya, sovány pulykamell, kelbimbó, gesztenye, vöröskáposzta, mandarin, mogyoró, fahéj.