Felfedezem Amerikát – New York City

Kicsit megkésve, de annál nagyobb lelkesedéssel folytatom blogomat amerikai utazásaimról, és tapasztalataimról. Korábbi ígéretemhez híven bemutatom az Egyesült Államokba látogatók egyik legnépszerűbb úti célját, New York-ot.

New Yorkban már több alkalommal is jártam, de a legelső látogatásomat soha nem felejtem el. A JFK-ről Manhattanbe érkezve azonnal elkapott egy érzés, amelyet soha máshol nem tapasztaltam. Az óriás felhőkarcolók, a milliós tömeg az utcákon, a sárga taxik sokasága, a felpörgött életritmus ámulatba ejtett egy pillanat alatt. Valahányszor visszalátogatok, ez az érzés mindig velem van. New York City egy más világ, egy nagyon pörgős, zajos, és mégis varázslatos város, más, mint ahová eddig volt szerencsém eljutni.  Több alkalommal is elnyerte “a világ legtöbbet fotózott városa” címet.

Az azonos nevű tagállamban található, a tőle való megkülönböztetés végett hívják New York Citynek, illetve (az állam megjelölésével) New York, New Yorknak. Közkedvelt elnevezése még a Big Apple (Nagy Alma), de utalnak rá úgy is, hogy “A város, amely soha nem alszik.” Való igaz, éjszaka ugyanolyan élet van az utcákon, mint nappal.

Az Empire State Building, a Times Square, a Szabadságszobor, a Central Park, és a többi, neves látványosság otthona a művészet, a kultúra, a divat és az üzleti világ globális központja. Az USA legnépesebb városa 5 kerületből áll: Brooklyn, Queens, Manhattan, Bronx és Staten Island.

A világ legnagyobb és legnépesebb pénzügyi, és a nemzetközi diplomáciai élet legnépszerűbb központja.

Nekem volt részem Brooklyn-t is megismerni, azonban az igazán turistáknak “való” hely, az Manhattan. Javasolok azonban egy két napos városnéző túrát, amely alkalmával lehetőségünk nyílik meglátni az összes kerületet. Én minden alkalommal vásárolok egy 3 napos turista jegyet, végig járom az összes kerületet (turista busszal), és mindig részt veszek egy esti hajóúton (lásd: videomon), ami csodálatos élményt nyújt.

Manhattan a legkisebb kerülete New Yorknak, a Times Square közepén, mégis úgy érzi az ember, hogy egy óriási univerzum kellős közepén áll, csodálva a felhőkarcolók sokaságát. Éttermek, boltok, butikok, hotelek váltják egymást, a számozott utcákat eltéveszteni sem lehet, a Fifth Avenue választja el Manhattan nyugati és keleti részét.

Egy new york-i utazáshoz mindenképpen tervezzünk be legalább 5-6 napot, hogy végig látogathassuk – legalább a nagy részét – az alábbi látványosságoknak:

– New York City skyline – az Empire State Building tetejéről (varázslatos érzés!)

– Times Square

– Central Park

– Rockefeller Center

– NYC Museums

– Statue of Liberty és Ellis Island

– Yankee Stadium

– Manhattan Bridge

– Brooklyn Bridge

– Lincoln Center

– Coney Island

– China Town

– 9 / 11 Memorial

– Lower Manhattan

– Little Italy

– Fifth Avenue

és még sorolhatnám, hiszen a város szinte minden egyes pontja igazi látványosságot nyújt a látogatóknak.

Íme néhány saját készítésű fotóm, és video, amelyet legutóbbi látogatásom alkalmával készítettem (2015.szeptember).

IMG_1400 (1) IMG_1414 IMG_1438 IMG_1451 IMG_1460 IMG_1477 IMG_1481 IMG_1539 IMG_1672 IMG_1760

 

Marianna Szoke