Az Arany Állam

California az USA egyetlen állama amelynek nem csupán kiterjedt, gyönyörű óceánpartja, de hatalmas hegyei és sivatagai is vannak egyaránt.

A California név eredetét Garci Rodríguez de Montalvo spanyol író 16. század elején megjelent Las sergas de Esplandián (’Esplandián cselekedetei’) című regényének tulajdonítják. A regényben California egy elképzelt szigetparadicsom, melyen egy Calafia nevű királynő uralkodik (ez valószínűleg az arab kalifa mintájára született).

Az állam beceneve: Az Arany Állam (Golden State).

California államhoz 840 mérföld hosszúságú tengerpart, végtelen napsütés és kiváló mezőgazdaság tartozik.

Az állam fővárosa Sacramento, amely izgalmas történelmi látványosságokkal bővelkedik. Ez az egyik legtörténelmibb város Californiában.

A másik, szintén gyönyörűséges város San Francisco. Erre a városra mondják: “egy kicsit otthona mindennek”. Jól ismerhetjük dombos utcáiról, a híres Golden Gate Hídról, a cable car-okról és a sok színben pompázó Viktoria stílusú házairól.  Az üzleti negyedben található “Transamerica Pyramid” az egyik legjellegzetesebb felhőkarcoló. A városhoz tartozó Alcatraz sziget korábban börtönként működött. San Francisco

A 42 mérföld hosszúságú tengerpart és a ragyogó napsütés egy végtelen nyár érzetét kelti az emberben, Orange County-ban, amely Anaheimtől indul és az Óceánparton fekvő városokig, Huntington Beach, Newport Beach, és Laguna Beach – ig tart. Orange County az állam egyik leggyönyörűbb része, és túrista paradicsoma.

A mindig varázslatos Disneyland, egy órányi vezetésre fekszik Los Angelestől és körülbelül két órányi útra San Diego-tól. Ez az egyik leglátványosabb és leglátogatottabb szórakoztató park az Egyesült Államokban.

Az amerikai Riviera pedig Santa Barbara. A város a végtelen kék égnek, a stílusos spanyol építészetnek, és a magával ragadó hangulatának köszönhetően arra készteti az embert, hogy hosszú ideig élvezze a város varázslatos atmoszféráját.

Santa Barbara

Los Angeles az egyik legszélesebb területen fekvő város Dél Californiában. A város nem csak fantasztikusan szép óceán partjáról, de a filmgyártás központjáról is híres. A világszerte híres “Hollywood sign” – tól nem messze található a Paramount Pictures, Universal és a Warner Brothers stúdiók, ahol a látogatók, un. “betekintés a színfalak mögé” látogatáson is részt vehetnek.  A Hollywood Boulevard-on látható a “Hírességek utcája”, ahol a sztárok kéz és láblenyomatait tekinthetik meg az érdeklődők. Természetesen a legtöbb sztár rendelkezik több millió dollár értékű otthonnal Los Angelesben.

Dél Kaliforniában mindenképpen említésre méltó a gyönyörű San Diego is.

los angeles pic

San Diego híres varázslatos parkjairól, óceán partjáról, és a mindig kellemesen meleg klímájáról.  Balboa Park-ban található a világhírű San Diego Állatkert, de a város bővelkedik művészeti galériákban, múzeumokban és kertekben is. A kellemes kávézókkal és éttermekkel teli Gaslamp Quarter – től kezdve La Jolla partjáig ez a kaliforniai város rengeteg látványossággal és napsütéssel vonzza a látogatóit.

San Diego

Marianna Szoke