Utazási tippek

Nagy köszönet a sok kedves visszajelzésért, amelyeket a múlt heti blogomért kaptam. Sokan kértek tőlem bővebb információt Las Vegas / Nevada-val, és általában az USA-ba történő utazással kapcsolatosan. Igyekszem minden kedves levél írómnak mielőbb válaszolni.
Folytatva korábbi bejegyzésem témáját, illetve igazodva megújult rovatunkhoz, március hónapban az Amerikai-Magyar Hírújság „otthonát” Nevadát mutatjuk be részletesebben az „Utazás-Pihenés” rovatunkban.

Az alábbiakban pedig néhány fontos információt nyújtok az USA-ba történő utazásra való felkészüléssel kapcsolatosan.

Az Egyesült Államokban, a hétköznapi életben több dologra is fel kell készülnie annak, aki másik országból érkezik látogatóba. Mindent inches-ben és feet-ben mérünk, mérföldek, gallonok, pounds-ok vannak, és nem használjuk az európai mértékegységeket. Az elektromos áram 110 volt, a világon általában használt 220 volt helyett.

Auto vezetésnél fontos figyelembe venni azt, hogy minden államnak mások a kresz szabályai. Természetesen az általános szabályok mindegyik államban megegyeznek, de vannak fontos különbségek, amelyeket érdemes szem előtt tartani. A városok legtöbbjében az autó használata elkerülhetetlen, hiszen akár egy bevásárló központ elérése szinte lehetetlen városi közlekedéssel.

Ma már nem szükséges a nemzetközi jogosítvány kiváltása, a legtöbb autó bérléssel foglalkozó cég elfogadja a turista országa által kiadott érvényes jogosítványt. Figyelni kell arra azonban, hogy sok helyen a 25 évnél fiatalabbak nem bérelhetnek autót, vagy magasabb bérlési költséget kell fizetniük. Több helyen nem engedélyezik az autóbérlést a 71 évnél idősebb sofőröknek.

Éttermekben, bárokban elfogadott és kedvelt a borravaló, a felszolgálók, kiszolgáló személyzet hálásan fogadja azt, hiszen a fizetésüknél fontos szerepet játszik a lehetséges borravaló is, mint plusz jövedelem.

Az amerikai étkezési szokásokról sok embernek a hamburger és a sült krumpli jut eszébe. Amerikában azonban szinte a világ minden országának a jellegzetes étele megtalálható, és megvásárolható. Természetesen az amerikai gyors étkezdék még ma is nagyon divatosak, és közkedveltek. Az un. „Fast Food” éttermek még a legkisebb városkában is megtalálhatóak és népszerűek. Az amerikai stílusú hamburgertől kezdve, a hot dog-ig, a sült csirkétől kezdve az olasz pizzáig minden kapható a gyorséttermekben.

A tradicionális amerikai ételek a sült csirke, a hamburger, a héjában sült burgonya, kukorica és sült bab, és az elmaradhatatlan almás pite. Az amerikai ételeken túl azonban nagyon közkedveltek a mexikói, olasz, görög, indiai, kínai, kelet-európai, közép keleti ételek, valamint a vegetáriánus éttermek, és a salátabárok.

Az USA a vásárló mániások mekkája is! A nagyvárosokban megtalálhatóak a híresebb nagy áruházak, de ha spórolni szeretnénk a vásárláskor, érdemesebb a nagyvárosok külterületén található nagyobb bevásárló központokba (“Mall”) , vagy az igen közkedvelt “Outlet  Mall”-okba ellátogatni, ahol valóban jóval alacsonyabb áron vásárolhatunk divatos és híres márkákat, akár 50 – 70 %-os árral olcsóbban, mint egy átlagos bevásárló központban. Macy’s, Sears, JCPenney a leginkább kedvelt hatalmas áruházak, ahol mindent megtalálhatunk, amire csak vágyunk. Ezekben a boltokban mindig különleges akciókkal, és kimondottan turistáknak szóló kedvezményekkel is várják a vásárlókat.

mallFontos azonban szem előtt tartani a vásárláskor azt a tényt, hogy Amerikában a termékek árai nem tartalmazzák az adót (hiszen az adó államonként eltérő). Az adók mértéke általában 4% – 8%, sőt néhány városban további 2 % adót számolnak még fel a termékekre. Ezt mindenképpen bele kell kalkulálni a vásárláskor.

További hasznos információkkal szolgálok még az utazással kapcsolatosan a következő blogomban.

Szeretettel,
Marianna

E-mail: marianna@ahj.wpblog.hu