Érdekességek a Föld napjáról

Április 22. a Föld napja. Ezen a napon álljunk meg egy percre, és adjunk hálát a csodálatos bolygónkért, annak megannyi csodájáért, amelyet nyújt nekünk. Ahhoz, hogy a jövő generációja is élvezhesse a Föld nyújtotta lehetőségeket, érdemes akár egy kisebb gesztussal is ehhez hozzá járulni. A mai napon nem használni a tévét, ültetni egy fát, vagy bármely növényt, autó helyett biciklivel menni dolgozni. 

Idén ünnepeljük a Föld napjának az 51. évfordulóját!

Miközben te is megemlékezel e napról, tudj meg többet rőla.

Összeállitottunk néhány érdekességet: 

  1. Gaylord Nelson, Wisconsin-i szenátor, 1970 -ben alapitotta meg a Föld napját, a célból, hogy felhivja az emberiség figyelmét a környezetszennyezés okozta károkra, az olajszennyezésekre, és a vadvilág életben tartására. 
  2. 20 millió amerikai – az akkori populációnak a 10 %-a – ünnepelte együtt az első Föld Napját. 
  3. Évente közel 1 billió ember tesz lépéseket a Föld megóvása érdekében. 
  4. 2019 volt a legforróbb nap a világon, 2016 után (a National Oceanic and Atmospheric Administration kimutatásai szerint). 
  5. Napjainkban egy átlagos amerikai 4.5 pound szemetet termel egy nap alatt, összehasonlitva az 1960-as években mért 2.68 pounddal. 
  6. Több, mint 30 ország és régió fejlesztett ki szeméttárolókat a műanyag zsákoknak, igy harcolva a műanyag szemét okozta károk ellen, a Greenpeace felmérése szerint. 
  7. A mosogatógép használata sokkal környezetkimélőbb, mint a kézzel való mosogatás, derült ki egy legutóbbi tanulmányból, amelyet a Michigan Egyetem végzett. 
  8. Az első Föld napja őta az Amerikai Egyesült Államok éves levegő hőmérséklete 0.45°F – el emelkedett. 
  9. Az elektromos készülékek “standby” módba való állitásával 5 – 10 százalékkal csökkenthetjük a háztartásunk energia felhasználását. 
  10. A 2021-es Föld Napjának a témája: “Restore Our Earth.” / Állitsuk helyére a Földet. 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*