Fordits időt magadra!

Mikor fordul elő utoljára, hogy néhány órát magadra szántál? De tényleg, kizárólag magadra. Nem a családra, nem a barátokra, vagy a kollégáidra.

Ennél még jobbat kérdezek: mikor történt meg utoljára, hogy lelki ismeret nélkül szakitottál időt magadra?

Akár napi 30 perc, vagy egy évben 2 teljes hét, amit magadra szánsz, rengeteget jelent az egészséged szempontjából. Kutatások bizonyitják, hogy érdemes időt forditani magadra, hiszen nem csupán a testi, hanem a lelki egészségedre is hatással van. 

Telefon mentes fókusz

Amikor végre el tudsz szakadni a családtól, a kollégáidtól, és rá tudsz hangolódni magadra, ne felejtsd el kikapcsolni  a telefonodat. A magadra való odafigyelés nem fog menni, ha a telefonod kéznél van, és állandóan ellenőrizni akarod az üzeneteidet, e-mailjeidet, hogy minden rendben van-e. 

Erőt adó inspiráció

A környezetünk óriási hatással van a hangulatunkra, és befolyásolja a kreativitásunkat is. Kutatások kimutatták, hogy ha kilépünk néhány perce a lakásból, irodából, és teszünk egy rövid sétát, máris könnyebben folytatjuk a munkánkat, vagy a tanulást. Még ennél is jobb, ha beülünk egy új kávézóba, ahol van lehetőségünk dolgozni a laptopunkon. Az új környezet energiát ad, és könyebben tudunk koncentrálni a teendőinkre. 

A természet pozitiv hatása 

Hagyd el a házat, vagy az irodát, és menj ki a friss levegőre. Ha tudod, akkor vidd magaddal a laptopodat – amennyiben dolgoznod kell -, és találj egy közeli parkot, ahol kényelmesen leülhetsz, és dolgozhatsz. A friss levegő csodákra képes! A napsütés pedig energiát ad, és támogatja az immunrendszerünket is. 

Meditáció

Nyilvánvaló jó oka van annak, hogy emberek milliói évszázadok óta meditálnak – eltöltenek egy kis időt csendben, kizárólag magukra figyelve. Kezdetben, ha nem tudsz hosszabb időt tölteni a meditációra, legalább vonulj félre, és néhány percet koncentrálj a légzésedre. 4-6 mély be és kilégzés, és máris jobban érzed magad! 

Mozgás
Rengeteg jótékány hatását ismerjük a mozgásnak, de itt most nem a fitness teremben eltöltött 2 óráról beszélek. Ha nincs időd, vagy érzed, hogy mozognod kell egy kicsit, állj fel az iróasztalod mellől, hallgasd kedvenc zenédet, és kezdj el táncolni! Jól értetted – táncolj, mozogj, ugrálj, ahogy neked jólesik. Nincs jó vagy rossz mozgás. A tested megmutatja majd a jelet, hogy hogyan és mennyit mozogj az adott pillanatban. 

Hallgass a testedre, és kezd el tudatusan tervezni a magadra forditott időt! 

 

Marianna Jackson / Las Vegas, NV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*