Az amerikai cégek az egyik legvonzóbb befektetési környezetnek tartják Magyarországot

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az amerikai vállalatok egyértelműen az egyik legvonzóbb európai befektetési környezetnek tekintik Magyarországot.

Szijjártó Péter részt vesz az ENSZ-közgyűlés 72. ülésszakán New Yorkban, és látogatása alkalmával amerikai vállalatok, egyebek mellett az IBM, a General Electric és a BorgWarner vezetőivel, továbbá a magyar-amerikai üzleti tanács (USHBC) és a Nemzetközi Egyetértés Üzleti Tanácsában (Business Council for International Understanding, BCIU) képviselőivel egyeztetett.

A tárcavezető szerdán az MTI-nek azt hangsúlyozta, hogy az Európai Unióban Magyarországon a legalacsonyabb a társasági adó, emellett az amerikai vállalatok szavai szerint a kormány beruházásokat ösztönző és beruházásbarát politikáját sorakoztatják fel jelentős érvként Magyarország mellett.

Kiemelte: a magyar gazdaság most új dimenzióba lép azzal, hogy a gazdaság gyakorlatilag elérte a teljes foglalkoztatás szintjét, így előtérbe kerülnek a magasabb hozzáadott értéket képviselő, alapvetően kutatás-fejlesztésre épülő ágazatok és beruházások. Ez a magyar gazdaságpolitikai stratégiai célkitűzés pedig egybevág az amerikai cégek befektetési szándékaival – vélekedett.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: az amerikai vállalatok egyre inkább a termelés mellett kutatás-fejlesztési és szolgáltatási helyszínként is tekintenek Magyarországra. Így a következő időszakban több olyan amerikai cég is szolgáltatási, illetve fejlesztési funkciókat fog Magyarországra telepíteni, amelyek már gyártási kapacitásokkal rendelkeznek az országban – közölte. Hozzátette: több amerikai vállalat pedig zöldmezős beruházás keretében hoz szolgáltató-, illetve fejlesztési központokat Magyarországra.

A miniszter elmondta: a következő időszakban az amerikai vállalatok nagymértékben járulnak hozzá ahhoz, hogy a magyar gazdaság sikeresen léphessen egy új szakaszba, amely a termelés és a digitalizáció összekapcsolására, a kutatás-fejlesztésre épül az úgynevezett egyszerű termelés helyett, követve a világgazdasági folyamatokat.

Kitért rá: már meghaladta az 1700-at a Magyarországon működő amerikai cégek száma, és meghaladta a százezret az általuk foglalkoztatott magyarok száma. Így az Egyesült Államok – Németország után – már a második legnagyobb befektető Magyarországon, és ez a pozíciója a következő időben jelentősen erősödni fog: a következő hónapokban ezres nagyságrendben jönnek létre olyan munkahelyek Magyarországon, amelyek amerikai vállalatok magas hozzáadott értékű, kutatás-fejlesztésre, szolgáltatásra alapuló beruházásaiból származnak – közölte.

(MTI)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.