Arany János születésének 200. évfordulójára emlékeztek az Egyesült Magyar Házban

Az Egyesült Magyar Ház és a Magyar Főkonzulátus közös estjén emlékeztek Arany Jánosra Los Angelesben. A debreceni Csokonai nemzeti Színház vendégművészei a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával mutatták be a két költőóriás, Arany és Petőfi levelezését.

Az eseményen Széles Tamás Magyarország Los Angelesi főkonzulja állami kitüntetéseket és a Főkonzulátus elismerését adta át.

Magyar Arany Érdemkeresztet kapott Schachinger Lívia, a Kárpátok Néptáncegyüttes vezetője. A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét Prof. Dr. Paszternák Alfréd vehette át. A Los Angelesi Magyar Főkunzulátus díszoklevelét kapta Dr. Balogh Ferenc/ Dr.Frank de Balogh/ Los Angeles megyei biztos, 20 éves megyei munkássága elismeréséül, Magyarország érdekében kifejtett hűséges, töretlen szolgálatai kitüntetéséül.

Széles Tamás főkonzul köszöntőjében beszélt a magyar nyelv páratlan értékeiről és a nyelvünk által nemzedékről nemzedékre átadott kulturális kincseinkről. Valamint arról is, hogy Arany János művein keresztül megismerhetjük a magyar nyelv gazdagságát, szépségét. Megemlítette, hogy míg egy átlagos értelmiségi 25-30 ezer szót használ, addig Arany műveiben 60 ezer egyedi szóval találkozhatunk.

A nagysikerű ”Olvastam költőtárs” című darabot, amely Arany János és Petőfi Sándor legendás barátságából született levelezést mutatja be, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház művészein keresztül láthatta a közönség. A darab rendezője és Arany János megformálója Dánielfy Zsolt volt, Petőfi Sándort Mercs János személyesítette meg.

Levelezésükön keresztül jobban megismerhettük a két költő személyiségét, humorát és világról alkotott gondolataikat. A nemegyszer humoros, csipkelődő levelek tanulságosak és egyben szórakoztatóak is.

Az igen színvonalas előadást San Diegoban és San Franciscoban is láthatta a közönség.

A páratlan élményt nyújtó esten helyiek is felléptek: Antal Tímea, Bartha Szilvia és Ézsiás Péter Arany és Petőfi versekkel zárták keretbe az estet a Los Angelesi Magyar Házban megrendezett esten.

A Los Angeles-i Egyesült Magyar Ház kulturális kötődését és partnerekkel történő feladatvállalási készségét is pregnánsan mutatta be az előadás tervezése majd az összeállításban megvalósuló kivételes, példaértékű együttműködés. Méltán választotta az előadás színhelyéül a Főkonzulátus a Los Angeles-i Egyesült Magyar Házat, hiszen a műértő közönség nagy létszámban, felállva, vastapssal honorálta az est szereplőinek és szervezőinek briliáns munkáját.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.