Happy Labor Day America!

Szeptember első hétfőjén, idén szeptember 5.-én ünneplik a munka napját az Amerikai Egyesült Államokban. Az amerikai Labor Day története egészen az 1880-as évekig, a Pullman sztrájkig nyúlik vissza.

George Pullman az egyik amerikai vasúttársaság alapítója és tulajdonosa volt. Cége vasúti vagonokat gyártott, amivel igen tehetős vagyonra, és hírnévre tett szert. Az 1880-as évek elején dolgozóinak várost alapított, amit róla neveztek el. Itt robbant ki az egyik legjelentősebb konfliktus a társaság, és a szakszervezetek között, amikor – az 1893-as gazdasági válság hatására – harmadával csökkentette dolgozói fizetését. Erre válaszul, csaknem háromezer munkavállaló kezdett sztrájkba 1894. május 11-én. Később a munkabeszüntetés nemzeti szintűvé terebélyesedett.

Az amerikai Labour Day-t először 1882. szeptember 5-én ünnepelték New York City-ben, de hivatalosan csak 1894-ben minősítették nemzeti állami ünnepnek. A szeptemberi időpontot Cleveland elnök választotta, figyelembe véve, hogy távol essen a May Day-től, ami szintén munkaszüneti nap az Egyesült Államokban.

Hagyományosan ez az ünnep jelzi a nyár végét is az amerikaiak számára, hiszen ekkor kezdődik a tanév és az év végi nagy nekifutás a vállalatoknál. De ezen a napon veszi kezdetét az amerikai futball szezon is.

Happy Labor Day weekend America!

Marianna Szoke / Las Vegas, NV

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.