Amerikai –Magyar sikertörténet 1+4 évben

Kálmán László 2011-ben konzulként érkezett Los Angelesbe, külszolgálata lejártával, 2016-ban főkonzul, nagykövetként távozik.

Dr. Kálmán László 1997-től dolgozik karrierdiplomataként a Külügyminisztériumban, 1999-2002-ig Irakban, Bagdadban szolgált a magyar nagykövetségen, majd 2003-2007-ig Kárpátalján, Ukrajnában, Ungváron volt konzul. 2011-től 2012-ig konzulként dolgozott Los Angelesben, majd 2012-től főkonzul. Diplomáciai rangja 2013-tól rendkívüli követ, 2015-től nagykövet.

 

 

 

 

Nős, felesége Bárány Csilla, földrajz-testnevelés szakos tanárnő. Gyermekeik: Anna Emese (14) és Zita Magdolna (12).

FullSizeRender(2)

A magyar-amerikai események egyik nyugati-parti krónikásaként az elmúlt öt évben rengeteg alkalommal találkoztam Kálmán főkonzullal a különböző rendezvényeken: magyar és amerikai ünnepeken, kulturális, diplomáciai, gazdasági, sport vagy éppen Hollywood-i eseményeken. Az alábbi rövid leltár a teljesség igénye nélkül a főkonzul és a nyugati parti magyarság közös sikereit villantja fel.

Kálmán László 1956-os szabadságharcosaink példáját szem előtt tartva képviselte a nemzeti érdekeket, erősítette a magyar-amerikai kapcsolatokat.

Mandátuma alatt megerősödött a magyar cserkészet a Nyugati parton, új cserkészetek alakultak (San Diego, Seattle, Portland, Phoenix, Las Vegas). Oriold Alpár cserkész-főparancsnok a 2016-os téli Oregoni táborban örökös tiszteletbeli cserkésszé avatta.

Segítette a magyar iskolákat, óvodákat, magyar egyházakat, a Magyar Házakat, a Los Angeles-i Szoboszlai Sándor színházat, kulturális egyesületeket, néptánc csoportokat.

Főkonzulként 50 kihelyezett konzuli napot szervezett, hogy az amerikai magyarság helyben, könnyebben tudja intézni ügyeit. A nemzet határokon átívelő újraegyesítésének jegyében örömkönnyekben úszó magyar állampolgársági esküket ünnepeltek Dallastól Phoenixen át Portlandig.

IMG_6501

Stratégiai partneri szintre emelte a Los Angeles-i Magyar Házzal a főkonzulátus kapcsolatát – kitűzték a székely zászlót az épületben és a nemzeti ünnepeken az amerikai és a magyar himnusz mellett 2012-től mindig eléneklik a székely himnuszt is.

Magas rangú delegációkat szervezett a nyugati-partra, ezáltal bekapcsolta a diaszpórát a magyar vérkeringésbe, kiemelkedő esemény volt 2013 őszén Áder János köztársasági elnök Los Angeles-i és San Francisco-i látogatása.

2013-ban amerikai-magyar tudósokkal megalakította az USA nyugati parti Magyar Tudósklubot.

2013-tól Kőrösi ösztöndíjas fiatalok számának növelésével segítette a nemzetmegtartást és identitás-erősítést.

Erős és tiszteletteljes kapcsolatot épített ki amerikai zsidó szervezetekkel, Andrew Friedman Los Angeles-i amerikai-magyar zsidó vezetővel a főkonzul újító kezdeményezésére 2012-től hagyománnyá vált Hanuka-Karácsony ünnepet tartanak. Mindeközben Kálmán László az elődei által megálmodott és támogatott rendezvényeket is segítette, (Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál, Költészet Napja, stb.)

2015-ben Nevadai-Magyar kereskedelmi kamarát alapított Las Vegasban.

Ugyanebben az évben Eric Garcetti Los Angeles főpolgármestere díszoklevélben köszönte meg Kálmán főkonzulnak, hogy társ-alapítója volt a Los Angeles-i Európa Örökség fesztiválnak.

2016-ban Kálmán László kezdeményezésére San Francisco melletti Santa Clara-ban Szilícium-völgyi magyar alkonzulátus nyílott.

Televíziós újságíróként jómagam szemtanúja voltam, hogy Kálmán főkonzul intenzív kultúrdiplomáciával segítette elő a Golden Globe és Oscar díjat (2016) nyert Saul fia magyar film sikerét és más magyar filmek Hollywood-ban történő bemutatását.

A főkonzul egyébként a Los Angeles Hungarians focicsapat tagja, a Las Vegasi Árpád kupa focitorna rendszeres résztvevője.

Tiszteletbeli fővédnökként támogatta a Phoenix-i, (Arizona) márciusi Magyar Napokat, a Los Angeles-i Hungarian Food Festival-t és sok más magyar ügyet, amelyek mindannyiunknak fontosak.

Kálmán László a nemzeti összetartozás jegyében a főkonzulátus várótermébe kitűzte a Szentkoronás Magyar Zászlót, a Szózatot, a Magyar Himnuszt és a Székely Himnuszt.

Gratulálunk és további sok sikert kívánunk!

John Hasulyo/Los Angeles/Hollywood

IMG_4484

 

FullSizeRender(3)

Jpeg

IMG_4696(1)

 

 

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.