VILÁGHÓDÍTÓ ÚTJÁN A MÁD FURMINT

Az Első Mádi Borház kerthelyiségében, madárcsicsergést hallgatva írom a cikkem első sorait, miután elfogyasztottam egy fantasztikusan finom ebédet, és hozzá világhírű mádi borokat kóstolhattam.  E hétvégén a mádi Szent Tamás Pincészet tulajdonosa, Kovács Károly Úr részesít kitűnő vendéglátásban. A pincészet tulajdonában lévő, magas színvonalat képviselő mádi borok, fantasztikusan finom ételek, ragyogó napsütés, a hatalmas szőlőlugasok látványa, a madárcsicsergés, a kedves, barátságos fogadtatás mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy igazi kikapcsolódásban legyen részem.

Balla Attila, a Vinum Tokaj International tulajdonosa (Los Angeles, CA) kedves felajánlását elfogadva, szombaton korán reggel érkeztünk Mád falucskába. A Mádon található – szó szerint is – ELSŐ HÁZ a borászat tulajdonát képezi, ahol finom reggelivel, és – kimondottan a borászat részére legyártott – aromás kávéval várt bennünket a Borászat tulajdonosa, Kovács Károly.

A reggeli elfogyasztását követően, megismerkedhettem a Szent Tamás Pincészet szőlő ültetvényeivel, valamint a présházzal.

Az idegenvezetést, ifj. Szepsy István, a pincészet vezetője és főborásza, 18. generációs borász tartja, akitől információk tömkelegét kapom.

A MÁDI Borvidék és a Szepsy család története:

Mádon, a vulkáni tevékenységnek köszönhetően egyedülálló geológiai képződmények alakultak ki.

A termőhely különleges ásványi anyag tartalma lehetővé teszi, hogy itt készüljenek el a világ legjobb fehérborai.

A vulkáni tevékenységek körülményeitől függően, eltérő alapkőzetek fejlődtek ki. A riolit, andezit, dácit, közepes és kemény tufák repedéseit sok helyen agyagásványok töltik ki. A terület gazdag zeolitban, bentonitban és kaolinban. Mindez együttesen eredményezi a mádi borok összetéveszthetetlen ásványos karakterét.

A Szepsy család az 1500-as évektől készít borokat a Tokaji borvidéken. Szepsy Laczkó Máté 1631-ben elkészíti az első Aszú bort az új áztatási eljárással.

 

 

A tokaji borvidék a XVII. – XIX. században éli első aranykorát, és a tokaji borok világszerte ismertté válnak. XIV Lajos francia király mondta róla:”A királyok bora, a borok királya.”

A 2000 -es években a Szepsy Pincészet mádi száraz Furmint borai világszerte elismerésre tesznek szert, azután, hogy idősebb Szepsy Istvánt már „Aszúkirály”-ként ismeri a világ.

2009-ben alakul meg a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet. Tulajdonosai célul tűzték ki, hogy a mádi és a Mád környéki dűlőkről egyedi, a termőhelyet hűen bemutató borokat készítsenek.

 

szololugas

Ifj. Szepsy István kérdésemre elmondta, hogy a pincészet jelenleg 25 hektár saját területtel rendelkezik, melyek jelentős része első osztályú dűlő. István irányításával tizenegy dűlőben folynak a munkálatok, melyek nagy része Mádon található, de Tarcalon, Rátkán és Tállyán is rendelkeznek parcellákkal.

–          A 20 hektár termő ültetvény mellett 2 hektár új telepítéssel és 3 hektár melioráció alatt álló területtel is rendelkezünk. Területeinknél azon kiemelt dűlőkre esett a választásunk, melyeket az 1700-as évek dűlőklasszifikációjától napjainkig a borvidék legjobb potenciálú területeiként tartanak számon. Célunk, hogy a különböző talajszerkezetű dűlők egyedi ízvilágát megmutassuk. A dűlőkön belüli páratlan adottságú parcellákról további kis palackszámú tételekkel pedig a minőség és egyediség tekintetében legkiemelkedőbb borokat kívánjuk elkészíteni.

–          Melyek a borászat legfőbb szőlőfajtái?

–          Furmint, Hárslevelű és Sárgamuskotály fajtákkal dolgozunk, ebből a Furmint teszi ki a döntő hányadot, mintegy 80%-ot. Ez a legdominánsabb, mivel a vízhiányos területeket ez a szőlőfajta tudja a legjobban elviselni, továbbá visszaadni a mádi termőhelyre jellemző ásványosságot, karaktert. Elsősorban agyagásványokban gazdag riolit, kvarcos riolittufa, piroxénandezit, vörös- és sárgaagyag és lösz alkotják a szőlőtermő területek gyökérzet által elérhető rétegeit. A dűlők egyediségét meghatározza az agyagásványok változatos arányú előfordulása, melyek közül a legfontosabbak a zeolit és bentonit. A Furmint és a Hárslevelű szőlőfajták különösen alkalmasak a termőhelyi sajátosságok kifejezésére.

A szőlőültetvények között István elvezetett a Szent Tamás dűlőhöz, amely – a nagyon szerencsés geológiai adottságainak köszönhetően – teljes mértékben beültetett.

–          Milyen jelentős különbségek vannak a dűlők között?

 –          Dűlőszelekcióink abból a célból készülnek, hogy a történelmileg kiemelt dűlők egyedi karaktere kifejezésre kerüljön. A talaj ízben és illatban mindent felülír, a borkészítési mód nem eredményezhet meghatározó stílusjegyet, a szőlőfajták az egyedi, ásványos talajszerkezet kifejezői, megjelenítői. Dűlőszelektált tételeink a Szent Tamás, a Percze, a Nyulászó, a Birsalmás, és a Dongó dűlő terméséből készülnek. A Szent Tamás válogatások között található a több dűlőnk termésének házasításából készülő késői szüret, a 3909, továbbá egy magas beltartalmi értékkel bíró Aszú bor, valamint egy parcellaválogatott száraz furmint, a Szent Tamás 86. A borvidék déli, löszös területein könnyen cukrosodik a bor, és ezzel arányosan veszíti el a savát. A bor attól még érlelhető, és könnyen eltartható, viszont a fogyasztói szokások megváltoztak, hiszen mindenki az egyensúlyt, és a harmóniát keresi a borban. Ez ma a déli oldalon nagyon ritkán van jelen a globális felmelegedésnek köszönhetően. Ezzel szemben a Szent Tamás dűlő – ahol most jelenleg állunk – kitűnő adottságait, maximálisan ki tudjuk használni.

–          A MÁD FURMINT bor neve ma már világviszonylatban is jól ismert. Miben áll e bor különlegessége?

 –          A mádi borvidék akkor tud ismét felkerülni a borvilág térképére, ha a furmint fajtán keresztül a mádi geológiai adottságokat reflektálják. Nekünk erre van egy modellünk, a „MÁD FURMINT”, amely egy integrációból születik, éppen egy közepes szintet mutat meg a termőföld képességeiből, viszont egy olyan technológiai és szőlőművelési, egyáltalán nem bonyolult eljárásban, amely nagyon hosszú távon, a 21. században is fenntartható rendszer.

teto               A Szent Tamás tető

                                                              mad

A szőlőültetvényeket követően látogatást teszünk a borászatban is. A Szent Tamás borászatra jellemző, hogy nem használnak modern eszközöket, azért, hogy a lehető legkevesebb beavatkozással, de a legprofibb, és legtisztább környezetben tudjanak dolgozni.

A munka jelentős része a szőlőben dől el – folytatja István. Kizárólag kézzel szüretelünk, a fürtön belüli bogyóválogatást már a szőlőben elvégezzük, hogy a feldolgozóba már csak a legmagasabb minőségű alapanyag érkezzen. A feldolgozást rögtön megkezdjük, és az alapanyagot, majd később az érési fázisban lévő borokat, mindvégig megóvjuk a legcsekélyebb oxidációtól is.Dűlőszelektált száraz borainkat, és gazdag édes borainkat első, másod-, és harmadtöltésű magyar hordóban erjesztjük és érleljük. Hordóink zempléni tölgyből készülnek, enyhe, vagy közepes pörkölésűek, 300 és 500 literesek. Száraz borainkat 8-10 hónapos hordós érlelés után palackozzuk. Fajélesztőt nem használunk sem a száraz, sem az édes borok esetében. Minden évjárat elkészítésénél ügyelünk, hogy boraink a termőhely ásványosságáról tegyenek tanúbizonyságot, a borkészítés ne eredményezzen meghatározó stílusjegyet. Természetesen, jó évjáratokban kevesebb beavatkozás szükséges.

–          Mikor beszélünk jó évjáratról?

–          Csapadékmennyiség és hő összeg a két fontos összetevő, amely meghatározza az évjárat milyenségét. Ha nagyon nagy a csapadékmennyiség vagy a hőösszeg, akkor már párásabb a levegő, így nehezebben érik be a gyümölcs, és nehezebben játszódnak le a kémiai folyamatok. A globális felmelegedés, sajnos, erre is kihat.

hordok

–          Mi a borászat célja?

–          Célunk MÁD település világszintű megismertetése, a bor eladás mellett az, hogy a településen beindítsunk a borturizmust. Célunk továbbá az is, hogy a furmint, mint szőlőfajta, és mint szárazbor, elismert legyen az egész világon. Mi az őstermelői kapcsolatrendszert felhasználva erősítjük a mádi családokat. Borászatunk üzemeltetése nagyon komolyan hatott az ingatlanpiacra is, hiszen jelentősen megemelkedett a Mádon lévő ingatlanok értéke a mi cégcsoportunknak köszönhetően. Nagyon fontos, hogy érkezzenek befektetők, hiszen a borvidéken nincs elegendő tőke, és fontos az is, hogy üzleti kapcsolataik legyenek.  A szakmai igényességben van egy olyan trend, amely egy alapborra került létrehozásra. Borászatunk szabta ki azt, hogy a mádi bornak milyen minőségűnek és milyen árfekvésűnek kell lennie. Nem az a célunk, hogy olcsó túrizmusból nagy tömegeket mozgassunk meg, hanem egy válogatott és igényesebb fogyasztói réteget várunk a világ minden tájáról, akik tudatosabban választanak magasabb minőségű bort. A legtöbb üzenetet a MÁD FURMINT borunk hordozza.

A Borászat kiváló borainak fogyasztása mellé elengedhetetlenül szükségesek a finom ételek, továbbá a minőségi szállás lehetősége. A Szent Tamás Pincészet tulajdonában van az  Első Mádi Borház és Bisztro, a kimagasló, fine dining konyhájáról ismert Gusteau Kulináris Élményműhely, az Aszúház, , a Botrytis Hotel, egy oktatási központ, valamint egy teniszpálya is. Az épületek között a Borászat tulajdonosa, Kovács Károly kalauzol engem.

–          Idén ünnepli 7. születésnapját a Pincészet, és hatalmas sikernek könyvelhetik el, hogy ma már a világ 35 országában vannak jelen boraikkal. Hogyan sikerült ezt a gyors növekedést elérni?

–          Borászatunkat a nulláról kezdtük el építeni és az idei évben kapacitásunk egyharmadát már elértük. Az első három év gyakorlatilag az előkészítés évei voltak, a 2010-es évjáratban, sajnos, nem is tudtunk bort forgalmazni, annyira rossz évjárat volt. 2011-től azonban már töretlenül megyünk előre. A 2012-es évben közel 40.000 palack került forgalomba. Kitartó és rengeteg munkával, kapcsolatépítéssel, számos utazással, tárgyalásokkal, konferenciákkal építjük ilyen gyorsan a céget.

–          A jó borok mellé finom ételeknek is társulniuk kell. Cégük tulajdonában van két étterem is.

–          Mit kell tudni az Önöknél felszolgált ételekről? Mitől alkotnak különleges ízvilágot?

–          Korábban a településen nem volt megfelelő színvonalú étterem, ezért a fogyasztói igényeket igyekszünk két éttermünkkel is kielégíteni. Konyháinkban a Mád környéki alapanyagokat felhasználva alkotunk tökéletes ételeket, amelyek összhangot alkotnak borainkkal. Chefünk olyan bor és étel párosításokat kísérletezett ki, amelyek a termőterületeik alapján is „egy tőről fakadnak”, kiegészítik, kiegyenlítik, támogatják egymást.

udvarhaz                                         A Mádi Udvarház bejárata

kert

kert                                        A mádi udvarház kerthelyisége

 

tulaj

 A vendégek a saját maguk által kiválasztott zöldségeket és húsokat asztaluknál grillezhetik meg – mutatja Kovács Károly tulajdonos.

 –          A fogyasztói igények további követelményeket támasztottak a Pincészet elé. A finom borok és kitűnő ételek fogyasztását követően szükség van színvonalas szállásra is.

 –          Ez valóban így van. Hamar rájöttünk arra, hogy ha már rendelkezünk finom borokkal, és ételekkel, a vendégeknek exclusive szállást is fel kell tudni ajánlani. Botrytis hotelünk egy butik hotel, amely két apartmannal és hat szobával rendelkezik, összesen 18 férőhelyes, akadálymentesített szálloda. Hotelünket idén már elkezdjük kibővíteni és további 10 szobát hozzáépíteni. A Botrytis Hotel minden tekintetben illeszkedik a település hagyományos értékeihez. A szálloda magas színvonalon kínál kikapcsolódási és pihenési lehetőségeket, külön játszószobát kínál a gyermekeknek, kültéri jaccuzzit – lélegzetelállító látvánnyal – a felnőtteknek, masszázst és interaktív játszóteret is.

–          Borászat, éttermek, butik hotel, különleges borok, kiváló ételek, egyedi kávék. Minden magas minőségben és a legújabb trendeknek megfelelően kialakítva, felépítve. Korábban említette, hogy saját oktatási központtal, és teniszpályával is rendelkeznek.

–          Ez valóban így van. Mi mindent a legmagasabb színvonalon és elérhető árakon biztosítunk vendégeinknek. Ma már több cég megtalál bennünket abból a célból, hogy biztosítsunk részükre szállást és étkezést céges összejöveteleik, konferenciáik, tréningjeik számára. Mi az igényeket maximálisan igyekszünk kielégíteni, ezért megépítettünk egy saját teniszpályát és egy oktatási központot is.

–          Mindezeket végighallgatva, és végig nézve, kíváncsi lennék arra, hány embert foglalkoztat a cégcsoport?

–          Közel 80 főnek biztosítunk állandó munkát, valamint az integráció révén további több mint 100 családdal dolgozunk együtt. Ez egy nagyon szép szám, boldog vagyok, hogy támogatjuk a mádi családokat, viszont egy óriási felelősséggel is jár. Ezt a számot reményeink szerint a jövőben még tovább bővítjük.

–          Picit távolodjunk el Magyarországról, és beszéljünk a külföldi piacról, azon belül is az Egyesült Államokról. Ma már 35 országban vannak jelen boraikkal. Az Egyesült Államok, és Kanada két olyan nagy ország, ahol minden bizonnyal képviseltetik magukat, illetve feltételezem, hogy szeretnének minél több államban és városban is jelen lenni.

–          Nagy sikernek könyvelem el, hogy Kanadában már jelen vagyunk egy kimondottan az ottani ízlésvilág számára kifejlesztett és legyártott borunkkal, amely óriási népszerűségnek örvend és Kanada Top Import Fehér Borának választották. Saját borainkkal vettünk részt továbbá a legutóbbi Pre-OSCAR Glán is, idén februárban, Los Angelesben, ahol magyar filmsikert ünnepelhettünk kiváló magyar borokkal.  Egyedülálló élmény és esemény volt, egy rendkívül sikeres, közös magyar brand megjelenítés és márkakapcsolás. Nagyon komoly üzleti tárgyalásokat folytatunk az USA-ban, és reményeink szerint hamarosan minél több államban és városban leszünk jelen kiváló borainkkal. A borpromóció kapcsán, a Vinum Tokaj International LLC.-vel kialakított együttműködés eredményeként, azon dolgozunk, hogy prémium kategóriás amerikai éttermekben és az áruházak polcain is mihamarabb elérhetővé váljanak boraink az amerikai borkedvelők-borfogyasztók számára. Az eddig sikereink további lelkesedést adnak nekünk, és tisztában vagyunk vele, hogy itt még nem szabad megállni. Olyan lehetőségek állnak előttünk, amelyek elvezethetnek bennünket a még nagyobb világhírnévhez. Ezért kitartóan dolgozunk tovább.

Mád ma már Tokaj egy új értelmezését, újragondolt megjelenítését és üzenetét hordozza. Aki ma idelátogat, legyen elfogult borkedvelő vagy csak Magyarország iránt érdeklődő turista, egy igazi csodát láthat és tapasztalhat, úgy borokban, mind infrastruktúrában. Csak bátorítani tudok mindenkit egy mádi látogatásra!

Szőke Marianna

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.