Exclusive interjú Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkárral

2016. március 21.-én, California államban, Santa Clara városában került sor Magyarország los angeles-i főkonzulátusának alkonzulátusi megnyitójára, melyen Magyar Levente gazdaság diplomációért felelős államtitkár, Kálmán László nagykövet, Magyarország los angeles-i főkonzula tartott ünnepi beszédet. A megnyitóban Sean Randolph, senior director, a San Francisco-i Bay area gazdasági tanácsadója, valamint Ms.Teresa O’Neil, Santa Clara polgármester helyettese, és Erdei Balázs, konzul tartottak további köszöntő beszédeket.

Az alkonzulátus megnyitására hosszú, és alaposan felépített munkát követően került sor, megerősítve ezáltal Magyarország és San Francisco Bay area közötti gazdasági együttműködést.

A színvonalas megnyitót követően Hírújságunknak lehetősége nyílt exclusive interjút készíteni Magyar Levente államtitkár úrral.

Államtitkár urat az amerikai – magyar gazdasági, és külpolitikai kapcsolatok dinamikus fejlődéséről, a két ország, és nemzet általános jó kapcsolatának megerősítéséről, és az amerikai magyarság összefogásának szerepéről kérdeztük.

A magyar-amerikai viszony kiemelten fontos, stratégiai kapcsolatrendszerét jelenti a magyar külgazdaságnak.  Államtitkár úr hogyan értékelné ma a két ország közötti viszonyt? Mennyiben javult 2014 óta?

 – Mindenek előtt leszögezném, hogy a magyar – amerikai kapcsolatok rendkívül  stabliak, és harmonikusak, a két ország között egy fontos szövetségi viszonyról van szó. Az Amerikai Egyesült Államok a NATO legbefolyásosabb katonai nagyhatalmaként Magyarország legerősebb katonai szövetségese.  Az Egyesült Államokkal 25 éve folyamatosan ápoljuk aktív kapcsolatunkat. Minden korábbinál nagyobb mértékű az amerikai tőkebeáramlás Magyarországra, a katonai együttműködésünket kifejezetten, és hangsúlyozottan elismeri az amerikai egyesült államok kormánya.

Az export – import forgalom tekintetében Magyarország elsődleges partnere, az Európai Union kívül, az Egyesült Államok. Mennyiben változott a két ország közötti áruforgalom alakulása az elmúlt években?

– A számok rendkívül jól alakulnak, a 2014-es áruforgalom rekordot döntött az amerikai-magyar kereskedelemben. Szintén szignifikáns az amerikai befektetési kedv Magyarország irányába, hiszen sorozatosan írjuk alá a megállapodásokat nagy amerikai befektetőkkel, egymás után jelentjük be az újabb, és újabb beruházásokat, amelyek amerikai tőkével valósulnak meg Magyarországon. Bátran kijelenthetem, hogy a gazdasági kapcsolatok a legkevésbé sem sínylették meg a 2014-es évben lezajlott ideológiai nézeteltéréseket.

Milyen jövőbeni változások várhatóak a két ország külgazdasági tendenciájában?

 – A számok pozitív alakulása azt mutatja, hogy az amerikai befektetési kedv töretlen, és folyamatosan növekszik Magyarország irányába. Hazánkban van egy befogadó, és versenyképes környezet, amely vonzza az amerikai befektetőket.

–  Az American – Hungarian Journal online hírújság egy olyan színes platform, amely az USA-ban élő magyarok, magyar szervezetek rendezvényeinek, eseményeinek is terepet ad. Államtitkár úr véleménye szerint az Amerikában élő magyarság hogyan tud hozzájárulni a két ország közötti jó kapcsolatok további építéséhez?

 – A magyar nemzet sorsa úgy alakult, hogy szétszóratott a világ különböző országaiban, így nagyon sok magyar él az Egyesült Államokban is. A Magyar nemzetnek egységesnek, és erősnek kell lennie attól függetlenül, hogy hol élnek honfitársaink. Minden olyan közvetlen vagy közvetett támogatás, amelyet az anyaország imázsának növelése iránt kapunk, nagyon fontos az egész nemzet boldogulása, és fejlődése érdekében. Mindemellett, természetesen az anyaország is igyekszik teljesíteni történelmi kötelezettségét a külföldre szakadt diaszpóra iránt.

–  Államtitkár Úr, köszönöm az interjút.

Szőke Marianna

foto

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.