Tippek az őszi sportoláshoz

Megérkezett az ősz és vele együtt az esős és ködös idő is, ami lehangolóan hathat ránk, depresszióssá tehet, esetleg kedélyállapotunk is változékonyabbá válhat tőle. A jó hír, hogy ha egy héten többször sportolunk akkor ezeken a rossz napokon, és szomorkás hangulatunkon is könnyedén felülkerekedhetünk. Nem számít ha csak sétálunk, kocogunk vagy futunk, a lényeg, hogy örömet leljünk abban amit csinálunk!

Íme 9 tipp ahhoz, hogyan maradjunk fittek és jókedvűek ebben a gyönyörű ámbár változékony időben is!

 

 

 

Melegítsünk be!
Nagyon fontos, hogy a hideg időt nem csak a testünk érzi, hanem az izmaink is. Légy óvatos és figyeld tested reakcióit: mielőtt még belekezdenél egy intenzív edzésbe szánj több időt a bemelegítésre! A bemelegítés tartson minimum 15 percig!

Ruházat
Nagyon sokan elkövetik azt a hibát, hogy dupla ruha-réteget viselnek a kinti sportoláshoz, megelőzve a meghűlést, megfázást. Ez egy nagyon figyelmes, és megfontolt döntés, viszont testünk így nem képes megfelelően lélegezni a melegebbnél melegebb anyagokon keresztül. Az a sok réteg megakadályozza a fokozott izzadást, sőt mi több a verejték felhalmozódását. Könnyed, légáteresztő sportruházat kényelmesebb neked, és testednek, és ideális az edzésekhez is.

Fényvisszaverő öltözet
Ne felejtsd el, hogy ha futásra adod a fejed, akkor a járművek számára mindig látható légy! Különösen az év ez időszakában a rossz időjárási viszonyok miatt fontos, hogy az autósok, és saját magad biztonsága érdekében viselj láthatósági mellényt, fényvisszaverő pántot, esetleg fejre helyezhető kislámpát. Ha lehet akkor inkább sötétedés előtt fejezd be az edzést, vagy tervezd a kinti testmozgásod kora délutánra.

Lélegezz!
Ha a hőmérséklet 5 C fok alá esik, szigorúan tilos a szádon át (be)lélegezni! Fontos, hogy az orrunkon lélegezünk be, és szájon át lélegezzünk ki minden egyes alkalommal amikor sportolunk. Ezzel az egyszerű „trükkel” elkerülhetjük a légúti megbetegedések kockázatát, plusz, a helyes be- és kilégzéssel segíthetünk testünknek, hogy több kalóriát égessen.

Folyadékpótlás
Nem csak a forró nyári napokon, hanem ebben a hideg időben is fontos, hogy odafigyeljünk szervezetünk hidratáltságára. Szomjúságra a legmegfelelőbb választás a szénsavmentes ásványvíz és/vagy az izotóniás italok/oldatok. Légy óvatos az italválasztással: rögtön edzés után mindig szoba-hőmérsékletű folyadékot fogyassz, és kerüld a nagyon hideg, vagy nagyon forró italokat!

Edzés csoportosan
Ha kint esik az eső vagy fúj a szél lelkesedésünk alábbhagyhat ha a napi edzés elvégzésére kerül a sor. Viszont barátokkal vagy kollégákkal sportolni megkönnyítheti, és vissza is hozhatja motivációnkat, jókedvünket a napi rutin teljesítéséhez. Tartsatok össze és támogassátok egymást!

Megbetegedések
Ha egy kicsit megfáztál, köhögsz, vagy csak folyik az orrod, esetleg gyengének érzed magad TILOS akármilyen edzést is végezned, addig amíg teljesen fel nem épülsz! Pihenj, koncentrálj az egészségedre és ne görcsölj, hogy nem követed pontosan az előírt edzésterved! Gyenge immunrendszerrel való sportolás akár szívizomgyulladást vagy más komoly betegséget is okozhat.

Szünetek
Vannak alkalmak amikor a megtervezett futás vagy cardio gyakorlatok között szünetet kell tartanod, hogy egy kis plusz levegőhöz juss. Ilyenkor ne állj meg mozdulatlanul! Hiszen a már felmelegedett izmaid nagyon gyorsan kihűlhetnek, és a következő sorozat elkezdésekor meg is sérülhetsz. A megoldás nagyon egyszerű: végezz helyben futást vagy csak ugrálj egy helyben hogy a pulzusod és az izmaid hőmérséklete is fent maradjon.

Levezetés
Az ideális testedzés úgy nevezett cool down-nal, azaz levezető, nyújtó edzéssel zárul, ami lehetővé teszi a szervezeted, és izmaid regenerálódását. Fontos, hogy öltözz át mielőtt elkezded a levezető gyakorlatokat, amiket kényelmesen otthon is elvégezhetsz. Figyelj oda izmaidra, lazíts! Ne siess, engedd, hogy a tested végezze a munkát a hosszú és kellemes nyújtó gyakorlatok közben.

Molnár Brigitta / Authorized Partner of the Body ‘n’ Soul Wellness Academy, New York

Honlap: www.body-soul.us, Tel.: (1) 518.265.9623

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.