Az Emlékezet Napja

Az Emlékezet Napja /Memorial Day/ május utolsó hétfőjére esik, amely munkaszüneti nap és egyben “hosszú hétvége” az Egyesült Államokban. Ezen a napon azokról a személyekről emlékezünk meg, akik az amerikai fegyveres erőknél teljesített szolgálatuk közben az életüket vesztették. Hagyományosan ezen a napon veszi kezdetét a nyári szezon, amely aztán a munka ünnepén (szeptember első hétfőjén) ér véget.

Az emlékezet napjának hagyománya az amerikai polgárháború utáni években kezdődött, azzal, hogy a katonai temetőket tavasszal országszerte kitakarították és feldíszítették. Az első nagyszabású megemlékezésre 1868. május 30-án került sor a röviddel azelőtt létrehozott Arlingtoni nemzeti temetőben, amely korábban a polgárháború vesztes hadvezérének, Robert E. Lee-nek a birtoka volt. 1971-ben a Kongresszus nemzeti ünnepnek nyilvánította az emlékezet napját, és ekkor helyezték május utolsó hétfőjére.

Íme néhány érdekes adat Memorial Day-el kapcsolatosan, a Mental Floss (U.S. Department of veterans Affairs) statisztikája alapján:

  • Doylestown, Pennsylvania büszkélkedhet a legelső Memorial Day Parade-val.
  • New York állam volt ez első állam, amely Memorial Day-t ünnepnek nyilvánította.
  • Az eltelt 10 évhez viszonyítva, az idei évben a legmagasabb az utazók száma az USA-ban.
  • A Memorial Day és a  Labor Day (Munka ünnepe) közötti időszakban az amerikaiak körülbelül 7 billio hot dog-ot fogyasztanak el.
  • A legkedveltebb ételek az Emlékezet napján: hamburger, steak, hot dog és csirke – ebben a sorrendben.
  • Arlington Nemzeti Temető-ben átlagosan 28 temetés zajlik egy nap alatt.
  • Délután 3 órakor az USA-ban egységesen egy perc néma csenddel emlékeznek mindenhol a hősökre. Az eseményt Bill Clinton elnök foglalta írásba 2000 – ben.
  • Memorial Day hétvégén hivatalosan is elkezdődik a nyári szezon.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.