Az Ezüst Állam

Nevada 1864-ben lett az Amerikai Egyesült Államok 36. tagállama. A név a spanyol „hóval borított” kifejezésből ered.  Az Államok nyugati területén helyezkedik el. Fővárosa Carson City, és legnagyobb városa Las Vegas. Az állam beceneve “az ezüst állam” (“The Silver State”), mivel sok ezüst lelőhelyet fedeztek fel itt. Az első település Mormon Station volt.

Nevada a hetedik legnagyobb állam, mely magában foglalja délen a Mojave – sivatagot, és északon a Great Basint. Az állam területének megközelítőleg 86 százaléka a központi kormány tulajdonában van, mind polgári, mind katonai szempontból. Az Egyesült Államok legszárazabb állama, sivatagi éghajlata van. A  napsütéses napok száma 300 egy évben, a nyár nagyon forró, a hőmérő higanyszála felszaladhat 48 Celsius-fokig is, a tél enyhe. Az év folyamán a csapadék az egész állam területén kevés.

Nevada legnagyobb városát, Las Vegast előző cikkünkben mutattuk be.

A második legnagyobb város az állam északnyugati részén fekvő Reno, szintén kaszinóváros. Mottója „A világ legnagyobb kisvárosa” („The biggest little city in the world”). A város legérdekesebb látnivalója, hogy itt található az USA legnagyobb autómúzeuma, ahol gyakorlatilag az összes valaha gyártott amerikai autómodell megtekinthető.

reno nevada

Az állam harmadik legnagyobb városa a Reno-tól délre fekvő főváros Carson City, mely Nevada közigazgatási központja. Itt érdemes megtekinteni a Nevada State Capitol (Állami Kapitólium) gyönyörű épületét, és ellátogatni a Nevada State Railroad Museum-ba, ahol régi gőzmozdonyokat, és vasúti kocsikat tekinthetünk meg.

Főbb látványosságok:

1. Las Vegas “Strip”

2. National Automobile Museum

3. Hoover Dam

4. Grand Canyon

5. Lake Tahoe

6. Lake Mead

7. Red Rock Canyon

8. Great Basin Nemzeti Park

9. Valley of Fire Nemzeti Park

10. Death Valley Nemzeti Park

 

Marianna Szoke / Las Vegas, Nevada

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.