Karácsony az Egyesült Államokban

Az USA-ban – vallástól függetlenül – szinte mindenki ünnepli a karácsonyt. Számos szokás hasonlít a magyar szokásokhoz, de azért megvannak az amerikai jellegzetességek is. November végén kezdődik a karácsonyi szezon, és január elején ér véget. Az amerikai otthonokat belül és kívül is csodásan feldíszítik – heteken át készül a díszítés, szentestére kell tökéletesnek lennie. A karácsonyfa a ház vagy a lakás központi helyén áll, díszekkel, fényekkel feldíszítve, angyallal a tetején, vagy csillaggal, mely a betlehemi csillagot jelképezi.
A Mikulás az éj leple alatt érkezik, amíg a gyerekek alszanak, és csak karácsony reggelén pillantják meg az ajándékokat. Van viszont olyan család, ahol szenteste nyitják ki azokat. A gyerekek egy pohár tejet és karácsonyi sütiket raknak ki egy tányérra a Mikulásnak. A becsomagolt ajándékok a fenyőfa mellett állnak, beleértve a háziállatoknak szántakat is.
A hagyományos karácsonyi ételek Amerikában a töltött pulyka, sonka, marhasült illetve a Yorkshire-puding. Burgonyát, sült zöldségeket és áfonyamártást szolgálnak fel, tonikkal és sherry-vel. Különböző édes péksüteményeket esznek, az egg nog fahéjjal hintve nagyon népszerű. A húsok és a desszertek családi receptek szerint készülnek, amelyeknek általában tartják a titkát. Szokás a gyümölcsök, dió, sajtok és csokoládé fogyasztása is.
A hagyományok közé tartozik, hogy az amerikaiak a karácsonyt megelőző vasárnap különleges istentiszteletre mennek, illetve szenteste éjféli misére.
Több vasárnapi iskola, templom szervez speciális rendezvényeket. Ide beletartoznak többek között az adott épület vagy a lakóhelyek, parkok ünnepi díszbe öltöztetése, karácsonyfa dekorálása, koncertek és előadások megrendezése. A legtöbb bevásárlóközpontban már a Szentestét megelőző hetekben is karácsonyi énekek szólnak. Sok szervezet rendez karácsonyi étel, ital, ajándékosztást azoknak az embereknek, akik az otthon és az étel melegének hiánya miatt kénytelenek élni.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.