Boldog Apák Napját!

Június harmadik vasárnapja Apák napja az Egyesült Államokban!

Apák napját a 20. század elején kezdték megtartani. Világi ünnepnap, mely az USA-ban hivatalos ünnep, és csakúgy, mint Magyarországon, és sok más országban június harmadik vasárnapján ünneplik. Az apaságot, a szülői szerepet köszöntik e napon, de ünnepelt minden apa-figuraként tisztelt férfi, nagybácsi, nagyapa, mostohaapa, férfiismerős. Ezen a napon általában ajándékot adnak az apáknak, és a család együtt van.

Az ünnep az Egyesült Államokból ered. Megalapításának kezdeményezője egy kisvárosi hölgy, Mrs. John. B. Dodd volt. Édesanyja hatodik gyermekének világrahozatalok elhunyt, így édesapja, a polgárháborús veterán William Jackson Smart egyedül maradt az újszülöttel és öt testvérével. A falusi farmon az özvegy egyedül nevelte fel gyermekeit. Egy napon, 1909-ben, a már felcseperedett Mrs. Dodd éppen egy anyák napi szentmisén vett részt, amikor felöltött benne a gondolat, hogy az apákról is hasonló misén illene megemlékezni. Azzal a kéréssel fordult a spokanei paphoz, hogy adjon misét az édesapák tiszteletére június 5-én, saját édesapjának születésnapján. A pap azonban nem tudott előkészülni a misére ilyen rövid időn belül, így az eseményt eltolták június 19-re. Innentől kezdve Washington állam minden június harmadik vasárnapján az édesapákat ünnepelte.

A gyerekek különleges desszerteket készítettek, és meglátogatták édesapjukat, ha azok nem velük laktak. A többi szövetségi állam és különböző szervezetek felkarolták a jeles napot és próbálták kiharcolni a kongresszusnál, hogy az ismerje el az apák napját hivatalosan is ünnepnapnak.

1916-ban Wilson elnök jóváhagyta az ötletet és meg is tartotta családjával, de 1924-ig mégsem vált közismertté az apák napja. Ekkor azonban Calvin Coolidge nemzeti szabadnappá nyilváníttatta abból a célból, hogy „mélyüljön az apa és gyermeke közötti kapcsolat, és hogy elismerjék az apai feladat jelentőségét”. Ettől kezdve június harmadik vasárnapján az édesapákat köszöntik az egész országban.

Magyarországon először a két világháború között egy gyermekszervezet, a Szívgárda igyekezett az ünnepet a köztudatba átültetni, amelyet összekötöttek a március 19-én ünnepelt Szent József tiszteletével. 1994-ben a Borsod megyei United Way indított mozgalmat Miskolcon a júniusi időpont népszerűsítésére.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.