Hatalmas bünetetést kaphat a Bank of America

12 milliárd dollárnál is többet fizethet az amerikai nagybank, amiért rossz minőségű jelzáloghiteleket folyósított a válság idején. A bírságból 5 milliárd dollárt közvetlenül a károsult fogyasztók megsegítésére költenének.

Újabb, többmilliárd dolláros büntetést kaphat a Bank of America (BofA) pénzintézet a Wall Street Journal (WSJ) napilap értesülései szerint. A BofA és az amerikai igazságügyi minisztérium közti tárgyaláson dől el a büntetés pontos összege, ami meghaladhatja a 12 milliárd dollárt.

Az igazságügyi minisztérium és egyes amerikai szövetségi államok a BofA által folyósított rossz minőségű jelzáloghitelek ügyében vizsgálódik, amelyek a pénzügyi válság alatt okoztak komoly gondot.

A WSJ-nek nyilatkozó források szerint a BofA javasolta a 12 milliárd dolláros bírságot, amelyből 5 milliárd dollár közvetlenül a károsult fogyasztók megsegítésére költenének, például a jelzáloghiteleik törlesztő részletének csökkentésére.

A kormány részéről azonban keveslik a 12 milliárd dollárt, szerintük ennél többet kellene fizetnie a banknak. A héten több találkozó is volt, de nem sikerült megegyezni, tehát még per is lehet a vizsgálat után.

A BofA a pénzügyi válság kitörése óta már több mint 60 milliárd dollárt fizetett ki büntetésként vagy kártérítésként különböző ügyekben. Korábban már a szövetségi jelzáloghitel-piaci felügyelet (Federal Housing Finance Agency) is kapott tőle 6 milliárd dollárt.

A BofA vezérigazgatója, Brian Moynihan az előző héten úgy nyilatkozott, hogy az igazságügyi minisztérium vizsgálata az utolsó nagy jogi ügye a banknak, de a Wall Street Journal pénteki írását sem a BofA, sem a minisztérium nem kommentálta.

Forrás:HVG

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*