A normandiai partraszállás 70. évfordulóján együtt emlékezett Obama és Hollande

Barack Obama amerikai és Francois Hollande francia elnök a mai napon együtt emlékezett meg a normandiai partraszállás hetvenedik évfordulóján az elesett amerikai katonákról és veteránokról a legendás Omaha Beach közelében található Colleville-sur-Mer amerikai katonai temetőjében, ahol több mint kilencezer hősi halált halt amerikai katona nyugszik.

“Franciaország soha nem felejti el, amivel az Egyesült Államoknak tartozik. Történelmünk olyan emlékezetes napját ünnepeljük, amelyen a két nép egy harcban egyesült, a szabadságért folytatott küzdelemben” – mondta ünnepi beszédében a francia elnök.

Barack Obama “örök háláját” fejezte ki az ünnepségen megjelent több száz veteránnak, akik – az elnököt idézve – “a demokráciát és a szabadságot védték”, s “ezt vérükkel írták” a tengerpart homokjába. Az amerikai elnök szerint a normadiai partok “a demokrácia hídjának kezdetét” jelentették 1944-ben, s a szövetségesek a háborúban “a biztonságot és a közjót teremtették meg a jövő” számára.

A beszédeket követően a közel 10 ezer résztvevő elhelyezte a megemlékezés virágait, majd egyperces néma vigyázzállással adózott az elesett katonák emléke előtt. Az ünnepség 21 ágyúlövéssel zárult.

A megemlékezés kezdetén a francia és az amerikai elnök fejet hajtott a Roosevelt testvérek sírja felett, akik mindketten Franciaországban vesztették életüket. Franklin D. Roosevelt volt amerikai elnök idősebb fia, Theodore az első, a fiatalabb, Quentin pedig a második világháborúban.

A második világháborúban az angolszász szövetségesek által a második frontot megnyitó 1944. június 6-i akció a történelem legnagyobb partraszállási művelete volt hárommillió katona mozgósításával. A nyugati front megnyitása hozzájárult a náci Németország katonai összeomlásához, a második világháború gyorsabb befejezéséhez Európában.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*