A has edzésének a jelentősége

 

Tévhitek a has edzéssel kapcsolatban:

Hasazás tökéletes a zsírpárnák ellen

Sokan azt hiszik, hogyha felüléseket csinálnak megfelelő étrend hiányában, le fog menni a hasukról a zsír és kilátszanak majd a kockák. Sajnos a szomorú hír, hogy a hasazással nem fog lemenni. Megfelelő diétával viszont lemegy a felesleg. Minél kevesebb a testzsírszázaléka az embernek, annál jobban látszik a körvonal. Férfiaknál 12%, nőknél 15% környékén már kezdenek látszódni. A kockák olyan 8%-10% környékén látványosak.

3

Tehát a kockás hashoz helyes étrend kell és aerob mozgás.

Sokan, akik viszont ezzel a ténnyel tisztában vannak, elhanyagolják a hasazást.Ez a másik véglet. Mivel a felülésekkel, haspréssel nem lehet önmagában a hasi zsírpárnákat eltüntetni, meg egyébként is unalmas és kellemetlen, sokszor elhanyagolják a hasazást. Arra viszont nem gondolnak, hogy a hasnak nem csupán formai, hanem leginkább stabilizáló szerepe van. Az egészséges tartáshoz, mozgáshoz, stabilizáláshoz mind szükség van a törzs izmainak az erősítésére, mind a has izmainak az erősítésére. A gerinc egészsége érdekében az alsó hasizmoknak és a hátizmoknak egyenletesen kell fejlődniük.

Rossz technikák

Sokan végzik a hasizom gyakorlatot úgy, hogy egyéb izmok is becsatlakoznak a munkába, például a csípőhajlító és a gerincmerevítő izmok. A felülésnél hatásosabb megoldás a hasprés. Itt egy videó ezzel kapcsolatban, hogyan is kell ezt elképzelni.

A has is több izomból áll (alsóhasizom, felsőhasizom, haránt izom, ferde hasizom), ezért nem elég egy féle gyakorlatot végezni a megedzésére, hiszen különböző szögből más és más izmot tudunk megmozgatni. Itt egy régi videó, hogyan is lehet minden irányból megdolgoztatni a hasizmainkat.

Varga László

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.