3 másodpercenként jön egy törlési kérelem a Google-höz!

Még csak egyetlen napja elérhető a Google űrlapja, máris 12 ezer törlési kérés/követelés érkezett a Google-höz.

Az egy nap alatt mért 12 ezres számot először a Reuters írta meg, később a Google megerősítette, hogy pontos adatról van szó, valóban ennyien küldték be a pénteken élesített törlési űrlapot. Az érték azt jelenti: az első napon átlagosan 3 másodpercenként kérte valaki, hogy a Google törölje a róla szóló információt a keresőjéből. Bár a kifejezetten magas szám valószínűleg az újdonság ereje miatt is van, már önmagában ezzel, az első napi mennyiséggel sokáig kell foglalkoznia a Google-nek, ha mindegyik kérést érdemben el szeretne bírálni.

Az Európai Unión belülről küldhető kérések 40 százaléka Németországból jön, 14 százalék Spanyolország részesedése, 13 százalék pedig az Egyesült Királyságé.

Az Európai Unió Bíróságának határozata szerint azok a magánszemélyek kérhetik a keresőmotoroktól a nevüket tartalmazó keresési eredmények eltávolítását, akik úgy vélik, hogy az adott cikkek/tartalmak “nem megfelelőek vagy (már) nem relevánsak vagy túlzott mértékűek”. Ahogy korábban beszámoltunk róla, ezek között található a korábbi tetteire nem büszke politikus, pedofil és rossz véleményekkel illetett orvos is, sőt olyan bűnöző is, akit családja kiirtásának kísérlete miatt ítéltek el, de a büntetést már leülte.

 Így lehet törölni magunkat a Google rendszerből

A vonatkozó EU-s bírósági döntés után nem sokkal egy magyarul is elérhető űrlapot hozott létre a Google, amelyen bárki kérheti, hogy töröljék a rá vonatkozó cikkeket a kereső találati listájáról.

Az Európai Unió Bíróságának határozata szerint azok a magánszemélyek kérhetik a keresőmotoroktól a nevüket tartalmazó keresési eredmények eltávolítását, akik úgy vélik, hogy az adott cikkek/tartalmak “nem megfelelőek vagy (már) nem relevánsak vagy túlzott mértékűek”.

A folyamat leegyszerűsítésére a Google egy űrlapot hozott létre, ezt ide kattintva érheti el. Az űrlapon a név és az e-mail cím megadása mellett a személyazonosság dokumentummal történő igazolására is szükség van, ehhez az érvényes vezetői engedélyének, nemzeti személyazonosító igazolványának vagy más fényképes személyazonosító igazolvány (pl. útlevél) képét kell feltölteni.

A személyes adatok után az eltávolítani kívánt webcíme(ke)t kell megadni, a törlési kéréseket pedig minden egyes esetben indokolni kell. Az indoklást magyar nyelven is meg lehet írni.

A Google figyelmeztet: az eltávolításról való döntés előtt/mellett a kérést az illetékes adatvédelmi szervnek, és ami még fontosabb: az eltávolított tartalom gazdájának is továbbküldhetik. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy az adott oldal üzemeltetői tudni fogják, hogy ki és milyen indokkal kérte az oldalra mutató egyes keresési találatok eltávolítását.

Forrás: HVG

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*