Happy Memorial Day!

A Memorial Day (Emlékezet napja) nemzeti ünnep az Amerikai Egyesült Államokban, és minden évben május utolsó hétfőjén ünneplik. Ezen a napon azokról a személyekről emlékeznek meg, akik az amerikai fegyveres erőknél teljesített szolgálatuk közben az életüket vesztették. Hagyományosan ezen a napon veszi kezdetét a nyári szezon, amely aztán a munka ünnepén (szeptember első hétfőjén) ér véget.

Memorial Day pic

Az emlékezet napjának hagyománya az amerikai polgárháború utáni években kezdődött, azzal, hogy a katonai temetőket tavasszal országszerte kitakarították és feldíszítették. Az első nagyszabású megemlékezésre 1868. május 30-án került sor a röviddel azelőtt létrehozott Arlingtoni nemzeti temetőben.  Az ünnepségen mintegy 5000 ember jelent meg, akik virágokat és zászlócskákat helyeztek el a sírokra. Ez azóta is hagyomány az emlékezet napján.

Az első világháború idején az emlékezet napja (amely addig csak a polgárháború elesettjeire való emlékezés ünnepe volt) kibővült jelentést kapott, és attól fogva valamennyi szolgálatban elhunyt amerikai katonáról megemlékeznek ezen a napon. 1971-ben a Kongresszus nemzeti ünnepnek nyilvánította.

Memorial Day hétvégéjén az emberek szívesen utaznak el rokonaikhoz, másik városokba / államba, többen még a keddi napot is kiveszik szabadságnak. Sokan mennek piknikre, sport rendezvényekre, vagy egyéb családi rendezvényeket tartanak.

Többen fehér ruhát és cipőt viselnek az Emlékezés Napján, bár ma már egyre kevesebben tartják be ezt a „divatot”.

Memorial Day napján a hivatalok, az iskolák, az üzletek nagy részre bezár, és a tömegközlekedés is módosítva működik.

Marianna Szoke / Las Vegas, NV

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.