27 millio dollár egy Monet festményért

Kedden este az egyik legsikeresebb impresszionista és modern művészeti árverését tartotta New Yorkban, a Christie’s. Az összbevétel 286 millió dollár (63,12 milliárd forint), az est fénypontja Monet egy 27 millió dollárért (5,95 milliárd forintért) eladott vízililiomos festménye volt.

A felsorakoztatott 53 alkotás csaknem 90 százaléka elkelt, a bevétel pedig jóval meghaladta az előzetesen várt 245 millió dollárt, még úgy is, hogy néhány tétel a vártnál kevesebbért talált gazdára a liciten. Így volt ez Picasso Portrait de femme (Dora Maar) című festményével is, amelyért a 12 százalékos jutalék nélkül 22,56 millió dollárt adtak, noha az aukciót megelőzően 25-35 millió dollárt reméltek érte.

Az előzetesen becsült 8-12 millió dollár helyett 17,64 millióért kelt el viszont Modigliani Jeune homme roux assis című festménye. Hasonló összeget, 17,2 millió dollárt fizettek Kandinszkij Strandszene című munkájáért, míg Picasso egy másik műve, a Deux femmes et enfant 13 millióért talált vevőre.

Az árverésen 36 országból vettek részt licitálók, a legkiemelkedőbb tíz mű közül legalább kettő ázsiai vevőhöz került, ahogyan Monet alkotása is.

Marianna Szoke / Las Vegas, NV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*