A Glutamin és a BCAA

A Glutamin

Az L-Glutamin az egyik legalapabb aminosav, amelyet tekinthetünk minden amino „anyjának” is. Rengeteg mindenből előállítható, például vanilból, izoleucinból vagy akár glutaminsavból. Stresszhelyzetben vagy betegség végett a testünk annyit igényel belőle, amennyit a szervezetünk már nem tud előállítani, ilyen stresszhelyzet az edzés is. Kutatásokkal bebizonyították, hogy a pluszban bevitt glutamin megelőzi az izomleépülést, azaz hatékony antikatabolikus állapotot idéz elő.

További előnye, hogy ez azon kevés aminok közé tartozik, amely növeli a test saját növekedési hormon szintjét. Az izomszövetben ez az aminosav található meg a legnagyobb koncentrációban. 18 féle aminosav közül ez 60%-ban fellelhető a vázizomzat sejtjeiben.

Szerepet játszik a sejtek sejtmembránon belüli vízellátásában, azaz a sejttérfogatot növeli. Erősíti az immunrendszert, a limfociták és a makrofágok a glükózon kívül még glutamint is használnak. Szerepe van a glutation termelésben, amely az egyik legerősebb antioxidánsunk.

Az egészséges bélfóráink egyik kulcs eleme. Ennek nem csak előnye, de hátránya is van. A vékonybél epitél sejtjei, azaz az enterociták glutamint használnak az energiafedezésükre. Ez azért hátrány, mert a szájon át bevitt glutamin jelentős része elhasználódik az emésztőrendszerben. Tehát a bélflóráinkra remek hatással lesz, de az izmainkhoz kevesebb jut el, mint amennyit szeretnénk. Termékválasztásnál olyanra van szükség, amely az izmok számára elérhetőbb, ilyen például az L-Glutamin.

A BCAA

A teljes neve angolul Branched Chain Amino Acids. Ez az elágazó láncú aminosav, mely L-Leucinból, L-Valinból és L-Izoleucinból áll össze. Az izomépítés és az izomlebontás gátlásának egyik legkedveltebb kiegészítője a sportolók körében. Az izmokban található aminok 35%-a áll BCAA-kból.

A három BCAA aminosav közül a legjelentősebb szerepe a leucinnak van. A kutatások több mint 90%-ra becsülik az edzés ideje alatt energiatermelésre használt, étkezéssel bevitt leucin mennyiségét. Úgy gondolják,ha a sportolók nem fogyasztanak eleget pluszban leucinból,akkor az limitáló hatással lehet rájuk, vagyis hiába visz be az ember plusz valint és izoleucint ha a leucin mennyisége kevés. Ezért mindenképpen érdemes olyan terméket választani, amelyben az aminok aránya 2:1:1, természetesen a leucin javára.

A leucin szerepet játszik a fehérje szintézis elősegítésében. Tovább segít a különféle sérülésekből történő felépülésben illetve az öregkori izomvesztést is lassítja, egyes esetekben meg is akadályozhatja.

Ha választani kell a két amino között (Glutamin vagy BCAA), mert nincs pénze az embernek mind a kettőre, akkor érdemesebb a BCAA-ra benevezni, hiszen a szájon át bevitt glutamin jelentős része elhasználódik a vékonybélben és így nem vált ki akkora hatást. Természetesen a legideálisabb helyzet az, ha mind a kettőt tudjuk pluszban bevinni. Persze vannak a glutaminok között olyanok is, amelyek speciálisan vannak előállítva és több hasznosul belőlük az izmok számára, de azok nagyon költségesek, továbbá még mindig mellette szól az immunrendszer erősítése és az emésztést javító hatások. De ha választani kell és az izomgyarapodás a főbb szempont, akkor a BCAA az ideálisabb választás, költséghatékonyabb és jobban hasznosul.

Varga László

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.