Obama és Merkel az ukrajnai válságról tárgyalt a Fehér Házban

„Az USA és Németország az ukrajnai válság diplomáciai megoldására törekszik, és egységes abban, hogy Oroszországnak nagy árat kell majd fizetnie, ha nem változtat magatartásán” – jelentette ki Barack Obama amerikai elnök, miután a Fehér Házban megbeszélést folytatott Angela Merkel német kancellárral.

Az amerikai elnök a német kancellárral közösen megtartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy Moszkvának latba kell vetnie befolyását a kelet-ukrajnai oroszbarát fegyveres megfékezése érdekében, és haladéktalanul szabadon kell bocsátani az EBESZ megfigyelőit.

„Nem lesz más választásunk, mint hogy újabb és még keményebb szankciókat vezessünk be” figyelmeztetett Obama arra az esetre, ha Oroszország meghiúsítaná a május 25-re kiírt ukrán elnökválasztást.
Merkel egyetértett azzal, hogy elkerülhetetlenek lesznek az Oroszországgal szembeni újabb szankciók, ha az ukrajnai helyzet nem stabilizálódik. Hangsúlyozta, hogy a szankciók „nagyon szükséges második komponenst” képeznek az Ukrajnával kapcsolatos diplomáciában.

A fehér házi sajtótájékoztatón mindkét vezető arról beszélt, hogy a következő szankciók az orosz gazdaság egyes szektorait vehetik célba, de konkrét részleteket nem közöltek.
Obama elfogadhatatlannak nevezte, hogy a Kreml azt gondolja, „vétójoga van” a kijevi választott kormánnyal szemben. Elutasította azt a feltételezést, miszerint az ukrán válság mögött az Egyesült Államok állna és kijelentette: Amerika azt szeretné, ha az ukránok maguk hoznák meg a saját döntéseiket és a legkevésbé kíván „zavargást és káoszt” a térségben.

A német kancellár szerint Moszkva nem tett lépéseket a válság megoldását célzó genfi megállapodás végrehajtása érdekében.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*