Táplálék kiegészítők – Protein készítmények

Protein/fehérje por

 

Tévhitek és gyakori kérdések:

  • A protein por az valami szteroid?

  • Csak felfújatod magad vele! Műizmaid lesznek.

  • Tönkreteszi a veséd/májad/szervezeted/immunrendszered…stb.

Valóság:

Proteinre mindenkinek szüksége van, ugyanis ez az izmaink építőköve. Aki sportol, plusz fehérjebevitelre szorul, hiszen a tévhitek ellenében az izom nem akkor nő, amikor erőltetjük, hanem amikor pihentetjük. Mi is zajlik le tulajdonképpen? Egy futás vagy egy kardió edzés, esetleg kondizás alkalmával megterheljük az izomszöveteket, ennek hatására az izomsejtek roncsolódnak. Amikor pihenünk, az izmok elkezdenek regenerálódni, és több izomszövetet építenek fel, ha megvan a megfelelő „üzemanyaguk”. Képzeljünk csak el egy csonttörést. Amikor valakinek eltörik a karja, a törés helyén, amikor lekerül a gipsz, vastagabb lesz a csont. Az izmok is hasonlóképpen működnek.

Az előzőekből adódóan, ahhoz, hogy az izomsejtek megfelelően tudjanak regenerálódni, szükségük van fehérjére. A fehérjét különböző forrásokból tudjuk bevinni. Vannak állati és növényi eredetű fehérjék. Az állati eredetűek jobban még a növényi eredetűek kevésbé jól hasznosulnak.

A protein porokat is ezekből a fehérjékből készítik.  Ezek után azon gondolatokat, hogy a protein/fehérje szteroid lenne, el is vethetjük. Ha ez nem lenne elég biztosíték, minden terméket amit boltban lehet kapni, bevizsgálnak, hogy nem e tartalmaz káros anyagot a szervezetünk számára. Csak olyan terméket vegyünk meg, amit boltban forgalmaznak, hiszen a feketén árult, vagy nem bevizsgált termékek veszélyt is jelenthetnek ránk.

Fehérje típusok

Tejsavófehérje  izolátum:

Nagyon gyors felszívódású fehérje, legjobb közvetlenül edzés után használni, így gyorsan elláthatjuk izmainkat aminosavakkal. Étkezés helyettesítésére nem ajánlott,hiszen kb fél óra alatt átmegy a szervezetünkön.

Tejsavófehérje koncentrátum:

Kicsit lassabb a felszívódás, mint az izolátumé, de cserében gazdagon tartalmaz BCAA-t és Glutamint. Valamivel tovább húzhatjuk vele, ha étkezést helyettesítünk, a felszívódása kb. 1 óra. Ha nem vagyunk laktóz érzékenyek vagy allergiásak a tejfehérjére akkor ez az általános használatban a legjobb választás.

Tojásfehérje:

A tejsavó fehérjék megjelenésével háttérbe szorult, de még mindig előkelő pozíciót foglal el a fehérje listán. Aminosav profilja kiváló és rendkívül jó alternatíva, ha érzékenyek vagyunk a tejsavófehérjére. Felszívódása kicsit lassabb az előbb említettnél.

Marhafehérje:

Manapság kezd el inkább terjedni, lassan minden gyártónak lesz egy saját marhaprotein terméke. Gyengébb aminósav profillal rendelkezik, mint az előzőek, de még mindig sokkal jobban hasznosul, mint a növényi eredetű fehérjék. Felszívódás még mindig gyorsnak mondható, azok használják leginkább, akik mind a tej alapú, mind a tojás alapú fehérjékre allergiásak, vagy egyéb okokból kerülniük kell.

Kazein:

Ez is állati eredetű fehérje. Ennek a leglassabb a felszívódása, kb. 2-2,5 óra. Ezáltal viszont egyenletes aminosav ellátást biztosít a szervezetünknek. Az aminosav profilja valamivel gyengébb, mint a tejsavó fehérjéké. Ezt a fehérjét leginkább lefekvés előtt ajánlatos használni, ugyanis amíg alszunk regenerálódunk és alvás közben folyamatosan látja el a szervezetünk aminosavakkal, még ha nem is a legjobb profillal rendelkezik. Plusz, ébredés után nem gyötör minket az a nagyon kínzó éhség.  A felszívódási időből ítélve tökéletes étkezéshelyettesítésre is.

Szójafehérje:

Minden aminosavat tartalmaz, amire szükségünk van, csak kisebb mennyiségben. Hasznosulása sem a legjobb az izmok számára. Felszívódási sebessége közepesnek mondható, ezért nem a legjobb választás edzés után. Ha minden állati fehérjét kerülnünk kell, abban az esetben tökéletes választás a szójafehérje.

Kevert fehérjék:

Általában több állati fehérje,  és egy növényi fehérje (leginkább szója) keverékéből állnak. Az az előnye, hogy mivel több fehérje típus van benne, jobban hasznosul. Gyakorlatban azonban egy kazein és egy tejsavó fehérje keverékénél, a tejsavó fehérje elveszíti azt a tulajdonságát, hogy nagyon gyorsan szívódjon fel ugyanis a kazein lassítja a felszívódást. Nézzünk utána a  termékeknek, mielőtt vásárolunk.  Léteznek olyan kevert fehérjék is, amelyek tejsavó fehérje izolátumot, hidrolizátumot, koncentrátumot, tojásfehérjét és marhafehérjét is tartalmaznak. Ezeket bátran fogyaszthatjuk edzés után is, vagy hasonló módon, mint egy tejsavó fehérje koncentrátumot. Egy a lényeg: mindig jó alaposan tanulmányozzuk át az összetevőket, mielőtt választunk.

Ide tartoznak a Desinger proteinek is. Itt a termékek sok esetben tartalmaznak extra hatóanyagot is. Például plusz hatóanyag vagy speciális arányban tartalmaznak fehérjéket. Lényegében ezek mindig egy speciális célt szolgálnak.

Hogy érdemes alkalmazni a fehérjéket?

  • Reggeli étkezés zabpehellyel – > tejsavófehérje koncentrátum

  • Edzések utáni használatra -> tiszta tejsavófehérje izolátum, koncentrátum-izolátum keverék vagy ezek keveréke hidrolizátummal megerősítve. Ebben az esetben garantált, hogy a kifáradt izmaink a lehető legrövidebb időn belül jutnak aminosavakhoz.

  • Lefekvés előtt -> kazein vagy tejfehérjéket és kazeint tartalmazó készítmények.

 

Varga László

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.