Hatalmas bírságot fizet a Toyota

1,2 milliárd dolláros büntetés fizetésében állapodott meg a világ legnagyobb autógyártója, a Toyota az amerikai hatóságokkal – adta hírül a Bloomberg. A cég félrevezette az illetékes szerveket az autóival kapcsolatos problémáinak vizsgálata során, ezért fizethet most óriási büntetést a japán társaság.

Az amerikai hatóságokkal kötött megállapodás értelmében a Toyota 1,2 milliárd dollárt fog fizetni a cég ellen folyó vizsgálatok lezárása érdekében.  A hivatalos, végső bejelentést ma tehetik meg a felek. 

Az USA illetékes hatóságai azután kezdtek biztonsági vizsgálatokba a Toyota autóinál, hogy a vállalat 2009 óta 10 millió modelljét kényszerült visszahívni különböző problémák miatt. A japán gyártó egyes modelljeinél váratlan, nem szándékos gyorsulási problémák voltak tapasztalhatók.

A vádak szerint a Toyota félrevezető információkat tett közzé ezekről a problémákról az amerikai hatóságok felé, és a problémák kezelése sem volt mindig megfelelő. A cég ezért fizethet óriási bírságot a peren kívüli megállapodás keretében.

Az autóinak visszahívása rontott a világ piacvezető autógyártójának számító Toyota hírnevén, mely attól a General Motors-tól vette át az első helyet, ami szintén vizsgálatok alatt áll. A vádak szerint a General Motors már korábban tudott azokról a gyújtási hibákról, melyek 12 ember haláláért lehettek felelősek.

A Toyota szóvívője közölte, hogy a vizsgálatok kezdete óta együttműködik az amerikai hatóságokkal, és azóta jelentős változtatásokat vittek véghez, hogy jóval megbízhatóbb, készségesebb és ügyfél-orientáltabb vállalattá váljanak. 

A Toyota részvényei 0,8 százalékos eséssel reagáltak ma a hírekre.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*