A túledzettség jelei

Te is azok közé tartozol, akik imádják a fitness-t, napi szinten ellátogatsz és keményen edzel a teremben, leizzadod a kilókat, és igyekszel maximális kondícióban tartani a testedet? De hogy érzed magad? Frissnek, egészségesnek, és energiával telinek? Vagy napi szinten fájdalmat érzel az izmaidban, nehéznek, és energiátlannak érzed a testedet, kényelmetlenül, kimerülten érsz esténként haza, és alig várod, hogy az ágyba zuhanj? Ha mindezek a jelek napi szinten fenn állnak az életedben, előfordulhat, hogy túledzetted magad.

A fitness nagyon egészséges, és kiemelten fontos szerepet játszik az ember életében, azonban a fenti jelekre is oda kell figyelni. A túl sok, és túl magas intenzitású edzések bizony túledzettséghez vezethetnek. Íme néhány jel, amely azt mutathatja, hogy túledzetted a testedet:

  • Állandó izomláz érzet és fájdalom. Edzés utáni fáradtság természetes, amely azt mutatja, hogy eredményesen edzetted izmaidat. Azonban az állandó fájdalom érzet, amely két napnál is tovább tart, már nem normális, és figyelmeztető jel lehet.  
  • Nehezen végrehajtott edzések, amelyeket korábban könnyedén csináltál végig.  
  • A pulzusod gyorsabb emelkedése. Természetes, hogy a pulzusod megemelkedik az edzések alatt, azonban a hirtelen és szokatlanul megemelkedett pulzus bizony intő jel lehet arra, hogy tested kimerült, és nem edzeni, hanem inkább pihenni szeretne.  
  • Nem tudsz aludni, nincs étvágyad.
  • Változások a menstruációs ciklusodban. Hölgyeknél a túledzettség egyik jeleként felléphet a menstruációs ciklus megváltozása, vagy kimaradása is.
  • Könnyebben megbetegszel. A túlzott edzések legyengíthetik az immunrendszeredet, és könnyebben kaphatsz el fertőzéseket, könnyebben betegszel meg influenzában is. Gyakori tünet lehet még az állandó fejfájás is.  
  • Túlzott fogyás.  Kevesebb energia, depressziós tünetek, koncentrációs nehézségek, bizonytalanság és kimerültség érzete, életuntság, mind – mind a túledzettség jelei lehetnek.  

A túledzettségnek az egyik leghatásosabb és legfontosabb „gyógyszere” az edzéseid közé beiktatott megfelelő pihenés, a helyes étkezés.  

Próbáld ki az alábbiakat:

  • Beszélj egy képzett személyi edzővel, akinek elmeséled a tüneteidet, és aki hatásos, és „egészséges” fitness tervet ír számodra elő.  
  • Lassan térj vissza a szokásos edzéseidbe, de figyelj az intenzitás váltakozására, igyál elegendő folyadékot, és fogyassz vitaminokat, ásványi anyagokat, táplálkozz egészségesen, és fontos, hogy aludj és pihenj eleget.
  • Figyelj a jelekre! Ha fájdalmat és hosszan tartó izomlázat érzel, tarts szünetet az edzéseid között.  

Marianna Szoke

Certified Personal Trainer, Nutritionist

www.body-soul.us

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.