Emelkedik a kávé ára

Brazília termeli és szállítja a világ körülbelül egyharmadának a kávé termelését, és a minőségi kávé hiánya kezd eluralkodni a kávépiacon. A két és fél éves csökkenést követően a kávé termelés, és fogyasztás ismét emelkedni kezdett, mintegy 43 %-kal január 29.-e óta. Amennyiben az árak továbbra is növekednek, a kávé ára – idén április végére – megdöntheti minden eddigi rekordját.

A nagy kávé társaságok, mint a Starbucks, a Green Mountain Coffee Roasters és a J.M.Smucker minden gond nélkül átvészelik majd ezt az időszakot. Ezek a nagy társaságok elegendő mennyiségű kávé raktár készlettel rendelkeznek ahhoz, hogy ne kelljen extra méretű áremeléseket végrehajtaniuk.

Az előző péntek óta több mint 20 százalékkal emelkedett az arabica kávé ára, míg az év eddigi részét tekintve még látványosabban, több mint 50 százalékkal drágult a kávé. A kávé drágulásának oka a világ messze legnagyobb kávétermelő országát, Brazíliát sújtó szárazság.

Mindez újabb csapást jelent a brazil kávétermelőknek, miután január az elmúlt 50 év legszárazabb hónapja volt az első hónapokat tekintve. Brazília meghatározó szerepet játszik a globális kávétermelésben (mintegy 45 százalékos részesedés,) a latin-amerikai ország annyi arabica kávét termeszthet idén elemzők szerint, mint a sorban következő 10 másik ország együttvéve.

A legnagyobb brazil kávétermelő régióban a farmerek becslése szerint a szárazság a termés mintegy 30 százalékát is tönkreteheti, ami a világpiaci árakra is jelentős hatással lehet. A csapadékmentes időjárás érkezése előtt szakértők 60 millió zsáknyi kávéra számítottak Brazíliában.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*