Tippek étvágycsökkentéshez

Kérdés: Állandóan éhes vagyok. Van valami javaslatod hogyan tudnám csökkenteni az étvágyamat?  

Válasz: Az étvágyunk több mindentől is függ. Szerepet játszanak benne az emésztés, az idegrendszer, a hormonok egyaránt.

Íme néhány javaslat, hogyan tudod csökkenteni éhségérzetedet, lenyugtatni a szervezetedet, és jóllakottnak érezni magad.

1. Lassulj le. Ha lassabban fogyasztod az ételeket az ételek cukor tartalma is lassabban jut el a véráramlatodba, és így segít a telítettség érzetét kialakítani szervezetedben.

2. Fogyassz el egy pohár vizet minden étkezésed előtt.

3. Egyél az ellenkező kezeddel, mint amivel szoktál. Ez elsőre furcsán hangzik, de mivel nem vagy hozzá szokba, minden bizonnyal lassúbb evésre kényszerít.

4. Ne egyél a televízió előtt. Kerüld el a snackek fogyasztását, pláne a tv előtt. Észre sem lehet venni, hogy a kedvenc adásod alatt bizony könnyedén elfogyaszthatsz egy egész doboz jégrémet is.

5. Legalább 15-20 alkalommal rágd meg az ételt, amit fogyasztasz. Ennek fontos szerepe van az emésztésnél is.

6. Egyél több mandulát. A mandula kitűnő élelem. Nagyon magas a protein és az ásványi anyag tartalma. Ezek pedig együtt segítenek csökkenteni az étvágyadat, és elkerülheted a túlevést. Fogyassz el naponta körülbelül 23 db. mandulát.

7. Próbáld ki a tojást. Ha csak nem szenvedsz magas koleszterin szintben, a reggelente elfogyasztott napi egy tojás segít kordában tartani az étvágyadat egész nap. A tojás továbbá olyan fontos aminosavakat is tartalmaz, amelyek segítik az izmok építését.

8. A friss gyümölcsök és zöldségek magas vitamin és ásványi anyag tartalmuk, valamint alacsony kalória tartalmuk miatt kiemelten ajánlottak. Naponta legalább három alkalommal fogyassz gyümölcsöt, és öt alkalommal zöldségeket.

9. Fogyassz teljes kiőrlésű termékeket, mint a teljes rozstartalmú kenyérfélék, és péksütemények, barna rizs. A teljes kiőrlésű termékek fogyasztása segít az étvágy csökkentésében mivel a szervezetnek hosszabb időre van szüksége az emésztésükhöz. Próbáld meg nélkülözni a fehér lisztből készült termékeket, mint a fehér kenyér, és péksütemények, a tésztafélék, és minden ételt, amelynek magas a cukor tartalma.

Marianna Szoke

Certified Personal Trainer, Nutritionist & Wellness Consultant

Las Vegas, NV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.