Adatlopás Dél – Koreában

Legalább húszmillió dél-koreai banki ügyfél személyes adatai juthattak illetéktelen kezekbe az ország egyik legsúlyosabb adatlopása következtében – közölte a sajtóval a szöuli pénzügyi felügyelet.

Az ötvenmilliós országban nagyjából húszmillióan rendelkeznek hitelkártyával, ezért feltételezések szerint gyakorlatilag minden gazdaságilag aktív dél-koreai személyes adatai kiszivároghattak. Hackerek kezeibe jutott az érintettek neve, telefonszáma, lakcíme, TAJ-száma, hitelkártyaszáma és bankszámla-kivonatuk is. Az áldozatok között miniszterek és hírességek is vannak.

Az üggyel kapcsolatban letartóztatták a KCB hitelminősítő intézet egy dolgozóját, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő lopta el az adatokat hitelkártya-cégektől, amelyeknél elemzőként dolgozott. Emellett három telefonos marketingcég vezetőit is őrizetbe vették, akiket a lopott személyes adatok megvételével vádolnak.

Dél – Koreában az előző hónapban a Citibank koreai leányvállalatának egy munkatársát vették őrizetbe, aki a vádak szerint 34 ezer ember személyes adatit lopta el. Tavaly két koreai hackert azzal gyanúsítottak meg, hogy 8,7 millió ember személyes adatait szerezte meg telefoncégektől.

2011-ben két súlyos eset is történt: júliusban a Cyworld közösségi oldal 35 millió felhasználójának adatait lopták el hackerek, novemberben pedig az ország legjelentősebb játékfejlesztőjétől, a Nexontól szivárgott ki 13 millió ember adata.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*