Fitness Kérdések – Válaszok

Kérdés: Az utóbbi időszakban a súlyzós edzéseket részesítem előnyben a kardio helyett. A fogyásom azonban stagnál, és nem tudom ennek mi az oka. Nem igazán szeretnék visszaállni a kardios edzésekre, egészen jól elvagyok nélkülük.

Válasz: Az optimális egészségszinted fenntartásához, és a fogyáshoz sajnos elkerülhetetlen a kardio edzés. Ez azt jelenti, hogy egy héten minimum 150 perces kardio mozgást kell beiktatnod az edzéseidbe (például gyaloglás) vagy minimum 75 perces erősebb kardiot, mint a kocogás / futás. Amennyiben azonban a napi 25-30 perces kardio edzést két részletben végzed el (súlyzós edzésed előtt és után), akkor a fogyásodhoz sokkal több időre lesz szükséged, mint ha a 25-30 percet egyszerre dolgoznád le.

Kérdés: Hallottam, mennyire fontos az edzés előtti bemelegítő nyújtás. Milyen időtartamban gondolkodjak (hány perces nyújtást javasolsz)? 

 Válasz: Nincs pontosan meghatározott időtartam arra vonatkozólag, hogy milyen hosszúságú nyújtást végezz el az edzésed előtt. Ez függ az edzésprogramod típusától, és intenzitásától. Egy alap gyalogláshoz, kocogáshoz elegendő 5-10 perces bemelegítő nyújtás. Amennyiben azonban erősebb edzéseid vannak, például boksz, vagy bármilyen egyéb, harcművészeti edzés, akkor akár 20-25 perces nyújtó program is szükséges lehet.

Kérdés: Az utóbbi egy hónapban 5 kg-ot fogytam, és szeretnék még 7 kg-t fogyni, a koleszterin szintemet és a vérnyomásomat csökkenteni. Mit ajánlanál, hogy kicsit meggyorsíthassam a fogyásomat?

Válasz: Mindenekelőtt gratulálok az eddig elért eredményedhez, és a fitness programodhoz. További fogyáshoz fontos az étkezésedet is átalakítanod (amennyiben ezt nem tetted volna meg). Amennyiben szeretnél tovább fogyni, és azt nem szeretnéd hónapokig elnyújtani, akkor azt javaslom, hogy a napi bevitt kalória mennyiségedet 500 kalória / nap adaggal csökkentsd, így biztosan és hosszú távon tudsz további fogyást elérni. Ez körülbelül 1 kg / hét fogyást eredményez majd.

Szőke Marianna

Dipl.Personal Trainer, Pilates Master Trainer, Nutritionist and Wellness Consultant

www.body-soul.hu

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.