Hidegrekordok az Egyesült Államokban

Történelmi hidegrekordokat döntött meg keddre virradóra az Egyesült Államok keleti területei felett uralkodó sarkvidéki légörvény, amely több halálos áldozatot is követelt.

3700 repülő járatot kellett törölni hétfőn, iskolák, közhivatalok, állami intézmények zártak be több amerikai államban, és felhívták a lakosság figyelmét, hogy saját biztonságuk érdekében amennyiben lehetséges tartózkodjanak otthonukban.  

A hidegrekordok és a hatalmas hóviharok az utóbbi napokban 16 emberéletet követeltek.

New York kormányzója, Andrew Cuomo hétfőn bejelentette, hogy a főbb autópályákat lezárják az extrém hideg időjárás miatt. New Yorkban egyes helyeken egyetlen nap leforgása alatt 27-32 fokkal zuhant a hőmérséklet. A Central Parknál kedden -15 fokot mértek, ami egy 118 éves helyi rekordot adott át a történelemnek. A Queensben található La Guardia repülőtéren regisztrált -15,5 fok az ugyanezen a napon 46 évvel ezelőtt felállított -12 fokos rekordot döntötte meg.

Kansas városában hétfőn -22 Celsius fokot mértek, amely megközelítette az 1912-ben mért -25 Celsiust. Azonban a hideg, csípős szél miatt a hőmérsékletet még ennél is hidegebbnek érezhetik az ott lakók.

A hőmérséklet Amerikai északi és a középső államaiban -51 Celsius foknak is érezhető a hideg, csípős szél miatt.

A Minnesota államban található Embarrass városban mérték kedden az Egyesült Államok rekord hidegét, amely – 37 Celsius fok volt.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.