Új sziget keletkezett Japánban

A japán kormány szóvivőjének közlése szerint eddig ismeretlen, még füstölgő, kicsiny szigetecskét talált Tokiótól 1000 kilométerre délre a parti őrség.

A mintegy kétszáz méter átmérőjű szigetecske felbukkanása vulkánkitörés számlájára írható.  A földdarab az Ogasavara-szigetcsoport Nisinosima nevű lakatlan szigetétől délkeletre helyezkedik el.

A körülbelül harminc sziget és Japán többi része a földtani szempontból aktív csendes-óceáni Tűzgyűrűhöz, más néven Cirkumpacifikus övhöz tartozik. A gép személyzete filmre vette a szigetet, amelynek a vulkánja ma is aktív. A japán Fudzsi tévécsatornán csütörtökön lejátszották a sűrű füstöt, hamut és köveket okádó krátert bemutató felvételt. Ito Hirosi vulkanológus a tévéadásban elmagyarázta, hogy a vulkáni aktivitás jó része a vízfelszín alatt megy végbe.

Negyven éve nem bukkant fel új földdarab ebben a térségben. Kis dombocska maradt abból a szigetből, mely 1973 szeptemberében emelkedett ki a vízből, és a Sinsima-Nisinosima nevet kapta. Nagyobbik része azóta a tenger hullámainak martaléka lett.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.