Magyar Arany Érdemkereszt Makk Imre művésznek

 Makk Imre decemberben kiemelkedő művészeti es közéleti tevékenységben gazdag életútja, valamint a magyarság hírnevének öregbítése érdekében végzett munkássága elismeréseként Magyar Arany Érdemkeresztet kapott.

Makk Imre Pannonhalmán született 1927-ben. Tanulmányait a Budapesti Képzőművészeti Akadémián végezte 1948-ban, majd ösztöndíjjal Firenzében, Velencében, Veronában és  a Római Képzőművészeti Akadémián folytatta. 1949-ben Brazíliába emigrált, 1962-ben költözött az Amerikai Egyesült Államokba New Yorkba, majd 1967-ben Honoluluba, ahol ma is él és alkot.

A Makk festőművész család munkáit több mint 40 ország múzeumaiban állították ki. Festményeik megtalálhatók a múzeumok tárlataiban és a híres műkincsgyűjtők kollekcióiban, a Vatikántól kezdve a japán császári családig. Katedrálisokat gazdagítottak térkompozícióikkal és vásznon örökítették meg Mindszenty bíborost, Teller Edét, amerikai elnököket, brazil kormányzókat és számos híres közéleti személyiséget. Több mint fél évszázados munkásságukat dicséri a több mint száz nemzetközi kitüntetés és aranyérem.

A teljes Makk család életműve kimagasló, miképpen az is, hogy tökéletes harmóniában alkotnak, alkotásaikat együttesen készítették. A Makk festőművész család az Amerikai Egyesült Államokban a huszadik század 100 legbefolyásosabb embere közt tartják számon. Munkásságuk elismertségi fokát jelzi az, hogy Ronald Reagan elnök személyesen fogadta őket a Fehér Ház Ovális termében, amely kitüntetés kizárólagosan államelnökök és vezetők számára van fenntartva.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.