Egészséges étkezés az ünnepek alatt!

Hamarosan itt a Karácsony, sokan már most azon aggódnak, hogy mennyi finomságot fognak megkóstolni az ünnepek alatt, és biztosra veszik a néhány kilo súlygyarapodást.

Ennek azonban nem kell törvényszerűen bekövetkeznie! A karácsonyi ünnepek alatt is visszafoghatjuk az étkezéseinket, és odafigyelhetünk arra, hogy ne tömjük tele magunkat! Csak néhány egyszerű elvet kell betartanunk és máris nem lesz hízókúra az évnek e gyönyörű és meghitt szakasza.

Az ünnepi hangulatot csúnyán tönkreteheti a mértéktelenség, ami nagyon megterheli szervezetünket. A mértékletességgel azonban nem lesz könnyű dolgunk. A hagyományos karácsonyi ételeknek magas a zsír- és a cukortartalma, nehezen emészthetőek, és a magas energiatartalmuk miatt hizlalnak is.

A legjobb, ha már az ünnep előtt nekiállunk a menü megtervezésének. Ha tehetjük, akkor halételeket készítsünk. A nehéz sültek mellé dobjunk össze salátát, hogy lazítson az étel töménységén.

Mivel karácsonykor nem csak azt eszük, amit mi főztünk, hanem végig kell járni a rokonokat, ismerősöket, és náluk is enni kell valamit, ezért a vendégségben köretnek kérjünk salátát, zöldséget, sült almát, vagy párolt zöldséget.

A zöldségféléket azért se hanyagoljuk az ünnepek alatt, mert kiváló vitamin és ásványi anyag források. A legjobb, ha naponta többször is fogyasztjuk, és szaloncukor helyet is ilyesmit nassolunk (legalább néha-néha).

A megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásra is kiemelten ügyeljünk. Ez természetesen nem alkoholt jelent, a tömény italokat kerüljük, ha mégis elfogyasztunk egy – egy pohár italt, akkor igyunk mellé bőségesen tiszta vizet! Erre azért van szükség, mert így tudjuk csökkenteni a szervezetünkben az alkohol terhelő hatásait.

Az ételeknél és az italoknál is figyeljünk oda a mennyiségre! Ne engedjünk a nagyi, vagy más rokon, ismerős unszolásának, és ne együk degeszre magunkat.

Az ünnepek után a lehető leghamarabb állítsuk vissza a szervezetünket a szokásos rendszerre! Méregtelenítsünk, regeneráljuk a májunkat, és szabaduljunk meg a nem kívánt plusz súlytól!

Ez kezdhetjük azzal, hogy reggel, éhgyomorra iszunk gyömbérteát, mert annak zsírégető hatása van. Ezt a forró italt úgy kell elkészítenünk, hogy egy ujjbegynyi gyömbért bele reszelünk a forró vízbe, majd öt-tíz percig állni hagyjuk. Ha letelt az idő, akkor leszűrjük, citrommal és narancshéjjal ízesítjük, majd megisszuk.

A májunk regenerálásához májkímélő diétára lesz szükségünk. Ez azt jelenti, hogy kerüljük a zsíros, fűszeres ételeket, és felejtsük el az alkoholt! A kúrához hozzátartózik, hogy bőséges igyunk szénsavmentes vizet, májvédő teát, frissen facsart zöldség és gyümölcslét.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.