Obama is ott lesz Mandela temetésén

A Nobel békedíjas Nelson Mandelától, Dél-Afrika első fekete elnökétől vesz búcsút a világ és a hazája. Kedden a sowetói stadionban kerül sor a hivatalos megemlékezésre, amelyre számos állam vezetőjét várják.

Már eddig is ismert volt, hogy Barack Obama és felesége, Michelle Obama is Johannesburgba utazik, de a Fehér Ház csak helyi idő szerint szombaton hozta nyilvánosságra, hogy a keddi megemlékezésen lesznek jelen. Az Obama házaspárral együtt az elnöki géppel Johannesburgba utazik George W. Bush volt amerikai elnök és felesége, Laura. Bill Clinton volt amerikai elnök és felesége, Hillary Clinton volt külügyminiszter, illetve Jimmy Carter egykori elnök is részt vesz Mandela búcsúztatásán, de útiterveik egyelőre nem ismertek.
A dél-afrikai kormány szombaton közölte, hogy egyhetes gyász után vehet végső búcsút a világ és hazája Nelson Mandelától, Dél-Afrika első fekete elnökétől. Hétfőn a dél-afrikai parlament mindkét kamarája összeül, hogy különleges ülésen vegyen búcsút a 95 évesen, hosszú betegeskedés után elhunyt Mandelától.

Mandela a sowetói stadionban jelent meg utoljára a nyilvánosság előtt a 2010-es futball-világbajnokság záróünnepségén.
A fővárosban, Pretoriában szerdán, csütörtökön és pénteken rendeznek gyászszertartásokat és felvonulásokat, amelyek útvonalát vasárnap teszik közzé. Erre a három napra a kormány székhelyén, a Unions Building-ben helyezik majd el a néhai elnök koporsóját. Családja és közeli hozzátartozói jövő vasárnap, azaz december 15-én vesznek búcsút Mandelától Qunuban, nevelkedésének színhelyén, ahol végső nyugalomra helyezik.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*