Boldog Hálaadást!

Az Amerikai Egyesült Államokban a hálaadás az egyik legfontosabb nemzeti ünnep. Sok amerikai a hivatalosan is munkaszüneti napnak nyilvánított csütörtököt követő pénteket is kiveszi szabadnapként. Ezen a négynapos hétvégén a közeli családtagok gyakran messziről hazautazva összegyűlnek, hogy együtt ünnepelhessék a hálaadást, melynek elmaradhatatlan tartozéka a hálaadásnapi vacsora.

A vacsora hagyományosan legfontosabb eleme, a pulyka olyannyira egybeforrt az ünneppel, hogy a hálaadást néha „pulyka napnak” (Turkey Day, T-Day) is nevezik. Az ünnepi asztalon tradicionálisan szerepelnek még olyan fogások, mint a pulykához felszolgált töltelék, áfonyaszósz, krumplipüré, zöldbab, illetve a sütőtöktorta.

Az ünnep az USA-ban a karácsonyi szezon kezdetét is jelzi. A hálaadást követő pénteken hagyományosan igen nagy mértékű leértékelésekkel csábítják az üzletek a vásárlókat, és ennek hatására tipikusan ezen a napon a legnagyobb a kiskereskedelmi forgalom.

Ezen a napon játszanak három NFL, illetve számos egyetemi és középiskolai amerikai futball mérkőzést is, ami tovább növeli a nap jelentőségét az amerikaiak számára.

A hálaadás egy olyan időszak az emberek életében, amikor mindent félretesznek, és pár napot hálaadással és ünnepléssel töltenek. Ezeket a napokat hálaadási tevékenységek jellemzik. Hogy megértsük eredetét és történetét, közel 400 évet kell visszalépnünk az időben, az 1620-as évig.

Ez volt az az év, amikor több, mint száz ember, akik megkérdőjelezték az anglikán egyház hitének alapelveit, áthajózott az Atlanti-óceánon, hogy letelepedjen az Újvilágban. Ezek a kivándorlók, akik az Új Világban találtak jövőt maguknak (mai nevén Massachusettsben), nagyon nehéznek találták az ottani életet, mert már túl későn érkeztek, és nem tudtak elegendő növényt termeszteni túlélésük biztosítására.

A kolónia fele éhség miatt megbetegedett és meghalt! Az indiánok csupán az elkövetkező tavasszal tanították meg őket, hogyan kell kukoricát termeszteni, ami valódi kinyilatkoztatás volt a telepesek számára. Megtanították őket, hogyan kell egyéb növényeket is termeszteni az idegen talajban. Ugyanakkor bevezették őket a halászat és a vadászat rejtelmeibe is.

Az idő eltelt és 1621 őszén bőséges kukorica, bab, és sütőtök termésben volt részük. Volt miért hálát adni a telepeseknek, éppen ezért ünnepséget szerveztek, amelyre 90 indián őslakost és a helyi vezetőket is meghívták. A meghívottak szarvast, pulykát és egyéb vadakat vittek magukkal, amit majd együtt megsütöttek. Ugyanakkor különböző kukoricafélék, pépes ételek, és pattogatott kukorica gazdagította az ünnepi étlapot.

Ez az ünnepet az elkövetkező években is megtartották. Csak az Egyesült Államok függetlenségének kihirdetését követően történt, hogy a kongresszus javasolt egy napot minden évben, amikor az egész nemzet megünnepelheti a Hálaadás napját.

George Washington a november 26-át javasolta. Amikor végül, 1863-ban véget ért a véres polgárháború, Abraham Lincoln arra kérte az amerikaiakat, hogy november hónap utolsó csütörtökén tegyenek mindent félre és ünnepeljék meg a hálaadást.

 Hálaadásnapi érdekességek

  • Az Egyesült Államokban, a Hálaadás napját november hónap 4. (nem utolsó) csütörtökjén ünneplik.
  • Kanadában, ezt október hónap 2. hétfőjén teszik.
  • Mayflower volt annak a hajónak a neve, amellyel a zarándokok átszelték az óceánt.
  • A puritán hajó fedélzetén megtalálható ital a sör volt.
  • Az első hálaadási ünnepség 3 napig tartott.
  • Az első nemzeti Hálaadás Napját George Washington elnök hirdette ki, 1789-ben. 1795-ben megismételte.
  • 1863 október 3-án volt az a nap, amikor Abraham Lincoln kihirdette, hogy a Hálaadás Napját hivatalosan, minden év novemberének utolsó csütörtöki napján ünnepeljék.
  • 1827-ben, Sarah Josepha Hale, egy akkori magazin szerkesztője, hálaadásnapi kampányt indított. Az ő erőfeszítéseinek köszönhető, hogy a hálaadásra, nemzeti hálaadás napjaként és imádságként tekintettek.

Marianna Szoke / Las Vegas

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*