Veterans Day

A „Veteránok Napja”  szövetségi emléknap az Amerikai Egyesült Államokban, amelyet minden év november 11.-én tartanak. Ugyanezen a napon Európában, és a világ más országaiban is megemlékezéseket tartanak az első világháborút lezáró compiégne-i fegyverszüneti egyezmény aláírásának emlékére. A fegyverszüneti egyezményt Németország és a Szövetséges hatalmak képviselői 1918. november 11-én írták alá és hivatalosan ekkor (a tizenegyedik hónap tizenegyedik napján 11 órakor) értek véget a harccselekmények a nyugati fronton.

Az első megemlékezést Thomas Woodrow Wilson, amerikai elnök rendelte el 1919. november 11-én, akkor még Fegyverszüneti nap (Armistice Day) néven.

Hét évvel később, 1926. június 4-én az Egyesült Államok képviselőháza felkérte az akkori elnököt, Calvin Coolidge-ot  arra, hogy rendelje el a Fegyverszüneti naphoz méltó ünnepségek megtartását. Egy 1938. május 13-án elfogadott törvény pedig hivatalos emléknappá és munkaszüneti nappá nyilvánította november 11-ét az Egyesült Államokban.

A Képviselőház 1954. június 1-jén változtatta meg az emléknap nevét Veteránok napjára és ettől fogva minden évben megünnepelték.

A november 11-én tartott megemlékezéseket 1971-től minden év októberében a hónap negyedik hétfőjén tartották, de 1978-ban ezt a változtatást elvetették és az emléknapot ezután november 11-én tartották.

A Veteránok napja szövetségi emléknap és iskolaszüneti nap. Országszerte a legtöbb szövetségi hivatal ilyenkor zárva van, a posta sem üzemel, a tömegközlekedés pedig ünnepnapi menetrend szerint zajlik.

A hivatalos megemlékezést az Arlington Nemzeti Temetőben tartják: megkoszorúzzák az Ismeretlen Katona emlékművét, amit ünnepi megemlékezés követ.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.