Kismamák a fitness teremben

A babavárás gyönyörű dolog, sok kismama azonban nem akar vagy nem mer menni edzőterembe, még azok is, akik korábban rendszeresen edzettek. Egy kismamákra szakosodott edző azonban össze tud állítani egy kifejezetten kismamáknak ajánlott mozgás programot.

A legtöbb edzőteremben ma már nemcsak súlyt emelni és aerobikozni lehet. A jóga- és pilates órák mellett egyre több helyen lehet részt venni kifejezetten kismamáknak szervezett tornaórákon is.

A kismamák bátran folytathatják a sportolást – miközben figyelnek a testükre -, és ha úgy érzik, változtatnak az adott gyakorlaton.  

Vannak azonban olyan gyakorlatok, amelyek nem javasoltak a kismamáknak, például:  
• az első trimeszter után az olyan hasizomgyakorlatok, amelyeket hanyatt fekve kell végezni
• a testrészek elfordításával járó gyakorlatok, amelyeknél fennáll a veszélye, hogy összepréselődik a baba
• az erőteljes hátrahajlásokkal járó mozgások, ugyanis miközben a gerincoszlop segít a helyén tartani a babát, ezek a gyakorlatok épp az ellenkező hatást fejtik ki
• egyes guggolással és kitöréssel járó feladatok

A súlyzós edzéseknél arra kell ügyelni, hogy helyesen végezze a kismama az adott gyakorlatokat a sérülések elkerülése érdekében és használjon  a szokottnál kisebb súlyokat. Ebben az időszakban lehetőleg ne építsen magára újabb izmokat, helyette dolgozzon a már meglévők megtartásán.  A nyújtásoknál is vigyázni kell, mert az ízületek és az inak a terhesség során rugalmasabbak.

Jóga
A kismamajóga a testfelépítés stabilizálására helyezi a hangsúlyt és gondoskodik arról, hogy a babának elég helye legyen a mocorgásra. A pozíciók a gerinc megerősítését szolgálják, helyén tartják a medencét és fejlesztik a légzéstechnikát. Egyúttal gondoskodnak a szüléssel kapcsolatos nyugodt, magabiztos hozzáállásról is.

Pilates
A pilates nagyszerű az egyensúlyérzék, a testtartás, a koordináció és a légzés fejlesztésére, és akár a teherbe esés után is elkezdhető. Ennek ellenére vannak olyan pozíciók, amelyek nem ajánlottak és kényelmetlenek egy kismama számára. Ilyenek például a hanyatt vagy hason fekve végzett gyakorlatok.

Kismama Jóga-Pilates oktatói tanfolyamok a Body ’n’ Soul Wellness Academy nál:

www.body-soul.hu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.