Nem fenyegeti USA-t a leminősítés

A The Washington Post október 9.-ei internetes közleménye szerint az Egyesült Államok akkor sem veszítené el a legjobb, AAA szuverén osztályzatát és akkor is tovább törlesztené adósságát, ha a kongresszus nem szavazná meg határidőre az adósságlimit módosítását. Ez derült ki a Moody’s Investors Service legfrissebb, az amerikai kongresszusban köröztetett tanulmányából.

Barack Obama amerikai elnök több alkalommal kijelentette, hogy az országot a fizetésképtelenné válás és a gazdasági káosz fenyegeti, ha a kongresszus következő hét csütörtökig nem hagyja jóvá az adósságplafon emelését.

A Moody’s álláspontja a lap szerint ezzel szemben az, hogy az amerikai kormány ebben az esetben is törlesztené adósságának kamatait és tőkerészét, illetve megőrizné hitelképességét.

Az adósságlimit a befolyó bevételek mértékéig korlátozza a kormányzati kiadásokat; az nem tiltja meg a kormánynak az adósságszolgálatot. Nincs közvetlen összefüggés az adósság limit  és a fizetésképtelenség között – állította a hitelminősítő.

A Moody’s ennél is tovább ment és azt állította, hogy a helyzet most kevésbé súlyos, mint amilyen 2011-ben, az adósságplafon ügyében folytatott legutóbbi nagy küzdelem idején volt.

Barack Obama október 8.-ai sajtóértekezletén pedig bejelentette, hogy Jacob Lew pénzügyminiszter csütörtökön egy szenátusi meghallgatáson fogja ismertetni a kormányzat azzal kapcsolatos elképzeléseit, hogy mi lesz a teendő, ha nem sikerül megállapodni az adósságlimit ügyében. “Mindenre van készenléti tervünk” – nyilatkozta az elnök.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*