Bőrápolás ősszel

Az UV sugarak káros következményeként egy-egy foltot, szem körüli ráncot fedezhetünk fel arcbőrünkön, és már nem a szép, nyári barnaságot, hanem fehéredő, esetleg foltos bőrt láthatunk rajta. A nyár következménye a száraz, vízhiányos állapot is.

A bőr megújítása hámlasztással, radírozással történhet, így megszabadulunk az elhalt, károsodott sejtektől. A hidratáló és tápláló krémek is jobban bejutnak bőrünkbe a gondos előkészítés után. Ugyanakkor a mélyebb rétegben lévő kollagén termelését is serkentjük, így az öregedés jeleit is csökkenthetjük.
A bőr professzionális hámlasztására a legjobb időszak az október, amikor a napsütés már nem olyan erős, így az új bőr nem károsodik.  A gyémántfejes dermabrázioval a hámlasztással egy időben az adott problémának megfelelő hatóanyagot is juttatnak a bőrbe, így ez a kezelés egyben hidratál, ránctalanít, vitamint pótol.

Akik idegenkednek az ilyen beavatkozásoktól, azok otthon is elvégezhetik az arc őszi hámlasztását enzim alapú vagy mechanikus készítménnyel.
Az enzim alapúak feloldják az elhalt bőrréteget, a mechanikai radírok durvább részecskéikkel leradírozzák az elhalt sejteket. Az irritált, túlérzékeny bőrűeknek nem ajánlják, mert mikrósérüléseket okozhatnak, ami további bőrproblémához vezethet.
Az őszi bőrmegújítást segíti az is, ha olyan hidratáló készítményt vásárolunk, amely még enyhe hámlasztó hatóanyagot is tartalmaz, alfa vagy béta-hidroxi savat.
A glükozin tartalmúak segítik a bőr természetes hámlását és serkentik önmegújítását, hidratálását. A glükozamin a tengeri állatokban, a kagylóban található, az ízületek egészségének megőrzésében már bebizonyosodott a belőlük kivont glüközamin készítmények hatékonysága.
A retionolt, A-vitamin-származékot tartalmazó készítmények a sejtek osztódását ösztönzik, így segítik a bőr megújulását, gátolják az öregedést. Mivel növeli az UV sugarakkal szembeni érzékenységet, ezért csak olyankor ajánlják, mikor nem tesszük ki bőrünket közvetlen napsütésnek.

A bőr élénkítéséhez és kondicionálásához, az esetleges gyulladásos jelenségek és napártalmak csökkentéséhez C-vitamin és zsírsav tartalmú szérumokat vásároljunk.
Az E-vitamin-tartalom az antioxidáns hatás miatt csökkenti a napsugarak okozta károsodást, segíti a sebek, bőrproblémák gyógyulását.
A flavonoidok szintén nagyon hatásos antioxidánsok, megtalálhatók a zöld tea, szőlőmag-kivonatot és szójakivonatot tartalmazó készítményekben.
A retinol nemcsak a bőr hámlasztását segíti, hanem öregedés gátló hatással is rendelkezik, a sejtek képződését és a kollagén termelést serkenti. Csak ősszel kezdjük használni a már ismertetett fényérzékenységet növelő hatása miatt.

A vízhiányos bőrre használjunk intenzív hidratáló koncentrátumot. Ez a bőrtípus nem nyújt védelmet a környezeti ártalmakkal és a szabadgyökökkel szemben, így gyorsabban is öregszik. A hyaluron savas készítményeket ajánlják az ilyen bőrrel rendelkező hölgyeknek. Ez a sav vonzza a vizet és megköti, így teszi egészségessé, széppé. A zsírok, a linolsav, ceramid, avokado-zsír segítenek felépíteni a védő vízréteget.

A linolsav(omega-6) esszenciális zsírsav, növényi olajokban, szójában, kukoricában található.

Ősszel is nagyon fontos a helyes táplálkozás, valamint a megfelelő folyadék fogyasztás. Az őszi gyümölcsök nagyszerűen ápolják a bőrt, és feltöltik vitaminokkal. Használjuk ki az évszak finom gyümölcseit, esetleg tartsunk gyümölcs kúrákat.

Marianna Szoke / Las Vegas

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.