Lelassult az élet az Egyesült Államokban

Az amerikaiaknak egyre több bosszúságot okoz az, hogy hétfő éjfél óta takarékoskodnia kell az országnak. Mindennek oka, hogy a két nagy politikai oldal, a republikánusok és a demokraták, illetve a képviselőház, valamint a szenátus nem tudott megállapodni az egészségügyi reform finanszírozásában. Nem szavazták meg azt a jogszabályt, amely az október elsején kezdődött új pénzügyi év első heteiben biztosította volna a kormányzat finanszírozását.

Bezártak a múzeumok, parkok, állatkertek, turista látványosságok, de a hivatalok nagy részében sem dolgoznak. A köztisztviselőket kényszerszabadságra küldték pénzszűke miatt.

Eddig közel 800.000 kormányalkalmazottnak kellett fizetés nélküli szabadságra mennie.

Könyvtárak csuktak be, nem lehet útlevelet csináltatni az országban, külföldön a vízumkérelmek feldolgozásában is szünetet rendelnek el, a szemétszállítással is gondok vannak, a vállalkozások egy ideig lemondhatnak azokról a hitelekről, amelyeket a szövetségi szinten osztanak szét. Az állami működés részleges lefagyása miatt a statisztikák is később készülnek el.

Nem tudni meddig tart a „hibernált” állapot. Ilyen „kényszerpihenőre” utoljára 17 évvel ezelőtt került sor az Egyesült Állapotban.

Marianna Szoke / Las Vegas, NV

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*