A PMS megelőzése

A Pennsylvania Állami Egyetem Orvosi Karának kutatói szerint a menstruációs görcsök ellen hamarabb nyújt enyhülést a folyamatosan szedett fogamzásgátló tabletta, mint a háromfázisú.

A nők 50-90 százaléka szenved súlyos és megmagyarázhatatlan menstruációs fájdalmaktól, melyek együtt járhatnak fejfájással vagy émelygéssel, fokozott étvággyal, idegességgel, álmatlansággal, és az állapot gyakran kihat az illető munkavégzésére is.

Az Obstetrics and Gynecology című lapban megjelent tanulmány során a kutatók  olyan nőket vizsgáltak, akik a fenti tünetekkel küzdöttek, noha ennek semmi szervi okát nem találták náluk. Általában ilyen helyzetekben a kezelőorvos fogamzásgátló szedését javasolja, mivel a menstruáció időtartamának csökkenésétől joggal várható a fájdalom enyhülése is. Dr. Legro és munkatársai azonban arra voltak kíváncsiak, vajon van-e különbség a között, hogy folyamatosan vagy ciklikusan szedett tablettát kap-e az illető, ezért hat hónapon át két különféle módon kezelt csoportot követtek nyomon.  Az eredmények azt mutatták, hogy fél év elteltével mindkét fogamzásgátló típust szedő nők javulást éreztek az állapotukban, ám azoknak, akik kihagyások nélkül szedték a tablettákat, már jóval korábban enyhültek a görcseik és fájdalmaik.

Noha a kétféle tabletta összetétele között semmilyen, vagy csupán elenyésző különbség van, a mellékhatásaik eltérőek lehetnek, ezért a szakemberek azt tanácsolják, orvosi konzultáció nélkül senki ne váltson át egyik fajtáról a másikra.

A PMS szindróma csökkentésének egyéb módjai:

 • Ne fogyasszon finomított lisztet, cukrot és feldolgozott élelmiszereket!
 • Csökkentse, vagy hagyja el a koffein fogyasztást!
 • Ne fogyasszon alkoholt!
 • Tartsa egyensúlyban a vércukorszintjét protein fogyasztással reggelire (pl. tojás, mogyoróvaj, protein shake)
 • Étkezzen háromóránként, és ne hagyjon ki étkezéseket!
 • Lefekvés előtt három órával már ne egyen semmit!
 • Növelje a rostbevitelt zöldségből, gyümölcsből, diófélékből, teljes kiőrlésű gabonákból. Napi két evőkanál lenmag különösen hasznos a hormonok egyensúlyban tartása és a székrekedés megelőzése szempontjából.
 • Növelje az omega-3 bevitelt szardíniából, heringből, lazacból és diófélékből!
 • Fogyasszon bio termékeket, hogy elkerülje a növényvédő szerekből származó környezeti ösztrogént.
 • Mozogjon rendszeresen, minimum napi 30 percet. Legideálisabb mozgás a jóga, a pilates, de bármilyen egyéb sport, amely kellemes felfrissülést ad testének és lelkének.
 • Csökkentse a stresszt! Esténként vegyen forró, illatos fürdőt, és hallgasson relaxációs zenét lefekvés előtt.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.