A balti államok a NATO bővítését sürgetik

A NATO további bővítésére szólították fel a katonai szervezeteket Lengyelország és a három balti állam vezetői, mondván az észak-atlanti szövetségnek nem szabad elzárkóznia a volt szovjet tagállamok csatlakozási törekvései elől.

A lett, az észt, a lengyel, és a litván államfő hétfői vilniusi találkozóján a NATO november 28-29-én Rigában tartandó csúcstalálkozójáról tárgyaltak, amelyen George Bush egykori amerikai elnök is részt vesz majd.  A kelet-európai vezetők közösen kiadott közleménye szerint a NATO-nak “nyitott kapu” elv szerint, megkülönböztetés nélkül kell fogadnia minden új jelentkezőt. A négy államfő által kiadott közleményben üdvözölték a Grúziával folytatott tárgyalások erősödését, és ígéretet tettek az ukrán védelmi és biztonsági ágazat modernizálására is.

Az Egyesült Államok szeptember végén közölte Ukrajnával, támogatja csatlakozási törekvéseit annak ellenére, hogy Viktor Janukovics ukrán miniszterelnök a NATO-hoz való közeledés lassítása mellett foglalt állást.

A rigai csúcstalálkozó nem szól a szervezet bővítéséről, és ilyen irányú bejelentés sem fog elhangzani, de a ma itt megjelent négy állam vezetői határozottan bíznak abban, hogy a rigai csúcstalálkozó bátorítást ad a bővítésre – nyilatkozta a sajtónak Vaira Vike-Freiberga litván elnök.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.