Új költségvetési szabályok az EU tagországainak

Az EU pénzügyi vezetői megállapodtak abban, hogy megváltoztatják a tagországok költségvetési hiányainak számítási szabályait. Ezt a megállapodást az EU pénzügyminisztereinek még hivatalosan is el kell fogadniuk, ami a héten esedékes találkozójukon meg is történhet.

A jelenleginél kedvezőbb szabályoknak köszönhetően enyhül majd a nyomás a kormányokon, és kevésbé lesznek rákényszerítve a megszorító intézkedések bevezetésére. Az új szabályok változása technikai jellegű (például változik a potencális kibocsátás és a strukturális növekedés közötti rés számításának módja), azonban jelentős hatása lehet majd az EU gazdaságára.

Mivel a szabályváltozások a korábbinál valamivel enyhébb költségvetési szigort követelnek majd meg az országok vezetőitől, így ebből elsősorban a válságtól leginkább sújtott déli államok profitálhatnak. Így azok olyan intézkedéseket is meghozhatnak, melyekre eddig nem volt lehetőségük. Ennek következtében pedig bátrabban nyúlhatnak számos gazdaságélénkítő lépéshez is, ami például segíthet csökkenteni a rekordmagas munkanélküliséget is.

A változások pedig segíthetnek elhallgattatni azokat a hangokat, melyek szerint az EU szigorú szabályai csak súlyosbítják Európa válságát, mivel krízis idején is rendkívül szigorú előírásokat fogalmaznak meg a költségvetési hiány alakulására vonatkozóan.

Ugyanakkor a lépést nem nézik jó szemmel a nagy európai állampapír-kitettséggel rendelkező országok. Szerintük így enyhül a nyomás a komoly költségvetési hiánnyal küzdő, és súlyosan eladósott európai országokon, és kevésbé fognak fegyelmezett fiskális politikát folytatni, ami miatt nőhet a csődbe menetelük esélye is.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*