A hatha jóga áldásos hatásai

A hatha jóga (amely a jógának egy átfogó változata, amely a szervezet egészére irányul), egyszerre célozza meg a testet és a lelket. A jógázásnak köszönhetően a test és lélek fejlődése mellett a teljes személyiség is érettebbé válhat, kiteljesedhet. A jógában senki sem méri a teljesítményt. A lényeget mindenkinek önmagában kell megtalálnia és az általa megtett út a fontos, hogy honnan, hova tud eljutni, és hogy már maga az út is „szép” és élvezetes legyen.

A hatha jóga frissíti a keringést, megemeli a vér oxigénszintjét, méregtelenít, miközben cseppet sem elhanyagolható módon hatással van az endokrin-rendszerre, és helyreállítja a hormonháztartás egyensúlyát. Segít az izmok letapadásnak megszüntetésében, a csontok, az ízületek helyreállításában, a gerincoszlop meszesedési folyamatának megállításában és visszaszorításában. A hormonokra gyakorolt hatása rendkívül értékes, hiszen ha csak a nemi hormonok egyensúlyára gondolunk, akkor a helyes arányok megtalálása és megőrzése, a felesleges szexuális energiák mederben tartása vagy áthangolása egyéb teremtő energiává, csak hasznára válhat az egyénnek, de végső soron a meglévő és fontos kapcsolatokat is szorosabbá fűzheti.

A szervezet minden élményt – a születés pillanatától kezdődően – eltárol az idegrendszerben és a test egyéb szöveteiben: az izmokban, az ízületekben, a csontokban. Ha negatív volt az élmény, akkor a test egy bizonyos területén ez negatív nyomként rögzül (például összehúzódik, görcsbe rándul egy apró izom), a jóga azonban ezeket a lelki sérülések nyomán keletkező „görcsöket” is képes oldani, lazítani, és gyógyítani a sebeket. Nagyon hatékony a stressz ellen is.

A nők számára különösen fontos gyakorlatokat kínál a jóga, hiszen nekik kell az egyensúlyt megteremteni a mindennapokban, s ez nőiségük megélése nélkül nem sikerülhet.

A jógának számos változata ismert, a hatha jóga azonban mindenkinek bátran ajánlott, korra, nemre, és testsúlyra való tekintet nélkül.

Nemzetközi diplomát nyújtó jóga oktatói tanfolyamok:

Body ’n’ Soul Wellness Academy: www.body-soul.hu

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.