A NASA legújabb űrállomása

A NASA illetékesei a Holdon túl létesülő űrállomás lehetőségét fontolgatják. .

A kis létszámú személyzettel működtetett “előretolt állást” a Földtől 445 ezer kilométerre tervezik, vagyis az asztronautáknak sokkal messzebbre kellene eltávolodniuk a Földtől, mint a 360 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomás (ISS) személyzetének. A létesítmény az elképzelések szerint a Holdra és a Marsra irányuló jövendőbeli küldetések kiindulópontja lehet.

A NASA vezetője, Charles F. Bolden, a közelmúltban tárgyalt a Fehér Házban, azt viszont egyelőre nem lehet tudni, hogy sikerült-e kormányzati támogatást kapni a sok milliárd dolláros tervezet kivitelezésére.

Az Orlando Sentinel lap birtokába jutott dokumentumok szerint a NASA egy kis állomást szeretne építeni, nagy valószínűséggel a 100 milliárd dolláros ISS építése után megmaradt modulokból. A 2. számú Lagrange-pontra tervezik, amely 61 ezer kilométerre van a Holdtól és 445 ezer kilométerre a Földtől. Ezen a ponton a két égitest gravitációja kiegyenlíti egymást, ily módon az állomás “lecövekel” az adott helyen, vagyis minimális energia szükséges a helyben tartásához.

A NASA, hogy eljussanak oda, nagy teljesítményű hordozórakétát és űrkapszulát alkalmaz, amelyeket a tavaly nyugalomba vonult űrsikló helyettesítőjeként fejlesztenek ki. A hordozórakéta első útját 2017-re tervezik, az űrállomás építése pedig két évvel később kezdődne.

A tervek megvalósíthatósága még kérdéses, elsősorban pénzügyi szempontból, hiszen a szövetségi kormányzat takarékosságot hirdetett a költségvetési hiány csökkentése érdekében. Így kevéssé valószínű, hogy a NASA a következő években képes elérni a jelenlegi éves 17,7 milliárdos költségvetésének növelését.

A másik aggályos pont az űrhajósok biztonsága, hiszen napokba telne, míg elérnék az űrállomást, az eddigi legtávolabbi célpont, a negyven évvel ezelőtti Holdra szállás óta. Problematikusnak ígérkezik az utánpótlás biztosítása is, nem beszélve az esetleges mentőexpedíciókról vészhelyzet esetén. A javaslatból az sem derül ki egyértelműen, hogy állandó személyzettel számolnak, vagy csak időszakosan lesz lakott az űrállomás

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.