A G20-ak akcióterve

A G20-ak tagországai a Szentpéterváron kezdődött csúcsértekezletükön akciótervet fogadtak el az adózás elkerülése ellen – közölte Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter a RIA Novosztyi jelentése szerint.

“Csaknem valamennyi vezető képviselő nagy jelentőséget tulajdonított egy ilyen terv elfogadásának” – emelte ki Sziluanov az értekezlet első napja után. “Tervet fogadtak el továbbá a gazdaság támogatására és munkahelyek teremtésére is.” “E terv több lépést tartalmaz a gazdasági növekedés ösztönzésére és a munkanélküliség csökkentésére, amely jelenleg különösen az európai országokban magas. A terv a befektetéseket is ösztönzi és a tőkeáramlás volatilitását pedig csökkenti” – hangoztatta Sziluanov.

Barack Obama amerikai elnök megígérte a G20-aknak, hogy fokozatosan megszűntetik azt a mennyiségi lazítási programot, amelynek keretében a Fed havonta 85 milliárd dollár értékben vásárol eszközöket, jelentette ki az orosz pénzügyminiszter.

A Der Standard című bécsi lap “félszívűnek” nevezte a G-20-ak által jóváhagyott tervet az adózás elkerülése ellen. “Megfeledkeznek Afrika legszegényebb országairól” – írta. Emlékeztetett arra, hogy az Oxfam nevű nemzetközi szervezet számításai szerint az adózás elkerülése évente a GDP 2 százalékának megfelelő összegbe kerül az afrikai országoknak. A G20-ak szentpétervári találkozóján csupán egyetlen afrikai ország (Dél-Afrika) vesz részt, és az OECD-n belül is csak az ipari államok tárgyalnak egymással a témáról.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*