Happy Labor Day!

Az amerikai Labor Day (Munka Ünnepe) története az 1880-as évekig nyúlik vissza.  George Pullman az egyik amerikai vasúttársaság alapítója és tulajdonosa volt, akinek a cége vasúti vagonokat gyártott. Pullman igen tehetős vagyonra és hírnévre tett szert.  Az 1880-as évek elején dolgozóinak várost alapított, amit róla neveztek el. Itt robbant ki az egyik legjelentősebb konfliktus a társaság és a szakszervezetek között, amikor – az 1893-as gazdasági válság hatására – harmadával csökkentette dolgozói fizetését. Csaknem háromezer munkavállaló kezdett sztrájkba 1894. május 11-én. Később a munkabeszüntetés nemzeti szintűvé terebélyesedett.

A sztrájkban 27 államból, körülbelül negyedmillió munkás vett részt. A konfliktus felügyeletére az elnök szövetségi csapatokat vezényelt a Chicago melletti gyárhoz.  A katonai beavatkozás során 57-en megsérültek, 13 munkás pedig életét vesztette. Néhány nappal később a sztrájk véget ért, a dolgozók kártérítésben részesültek.

Az amerikai Labour Day-t először 1882. szeptember 5-én ünnepelték New Yorkban, de hivatalosan csak 1894-ben minősítették nemzeti állami ünnepnek. A szeptemberi időpontot Cleveland elnök választotta, figyelembe véve, hogy távol essen a May Day-től, ami szintén munkaszüneti nap az Egyesült Államokban.

A Labour Day –en számos utcai rendezvénnyel, fesztiválokkal, hétvégi szabadtéri programokkal ünnepelnek Amerika-szerte, a szónoklatok, igaz a politikai beszédek és szakszervezeti események már jóval kisebb jelentőséggel bírnak, mint 100 éve.

A Labor Day egyben a nyár végét is jelzi az amerikaiak számára, hiszen ekkor kezdődik a tanév. Ezen a napon jelentik be továbbá az amerikai futball szezon kezdetét is: az NFL-ben a küzdelmek mindig a Labor Day -t követő héten kezdődnek.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*